– Ati fost numit recent ambasadorul Republicii Cehe la Bucuresti. Care sunt prioritatile dumneavoastra si ce domenii de cooperare bilaterala credeti ca ar trebui stimulate?
– Printre prioritatile mele se numara mai ales mentinerea intensitatii dialogului politic intre cele doua tari ale noastre, adancirea colaborarii economice, cu accent pe amplificarea investitiilor cehe in Romania si pe schimburile comerciale reciproce. Nu in ultimul rand, voi acorda atentie diplomatiei publice, dezvoltarii contactelor culturale si, in general, a relatiilor interumane intre cetatenii tarilor noastre. Alaturi de importanta contactelor la cel mai inalt nivel, as dori sa contribui la extinderea contactelor intre regiuni, orase si diferitele institutii. Cu siguranta, dupa intrarea Romaniei in UE, importanta acestor contacte va creste. Doresc, de asemenea, sa impartasesc din experienta utila dobandita de tara mea ca membra a Uniunii Europene.
Prietenie traditionala
– Romania a fost singura tara comunista care nu a trimis trupe pentru inabusirea Primaverii de la Praga, in 1968. Se mai stie astazi acest lucru in tara dvs.? Cum ati caracteriza actualele relatii dintre Romania si Republica Ceha?
– Opinia publica ceha a apreciat si apreciaza foarte mult ca in momentele dificile ale istoriei cehoslovace moderne opinia publica din Romania si tara dvs. au stat de foarte multe ori de partea Cehoslovaciei. Tocmai refuzul de a participa la invazia Tratatului de la Varsovia in anul 1968 este unul dintre aceste exemple. Comportarea statului roman (in preziua invaziei URSS si a aliatilor ei a avut loc semnarea unui tratat simbolic de alianta) a fost foarte solidara.
Relatiile ceho-romane au astazi un nivel foarte bun. Ele se bazeaza pe traditii indelungate si bogate si nu sunt incarcate de nici un fel de probleme conflictuale. O dovada in acest sens o constituie succesul vizitei pe care presedintele ceh Vaclav Klaus a efectuat-o in frumoasa dvs. tara, in luna iulie a anului in curs. Cadrul extern al relatiilor bilaterale il constituie calitatea noastra comuna de membri ai NATO si interesul pentru mentinerea unei aliante transatlantice puternice si eficiente. Sunt foarte bucuros ca de la 1 ianuarie 2007 vom fi, de asemenea, impreuna in UE. Nu este lipsit de interes ca Republica Ceha a fost primul stat in Uniune cu parlament bicameral care a ratificat Tratatul de aderare a Romaniei la UE. Prin acest act am probat clar sprijinul pe care il acordam ambitiilor europene ale tarii dvs. Sincer, sunt un mare optimist in legatura cu viitorul relatiilor noastre. Ne leaga multe lucruri. Eu personal sunt foarte bucuros ca imi voi desfasura activitatea la Bucuresti.
„Nu va asteptati la miracole dupa aderare”
– Pentru ca ati amintit de aderarea Romaniei la UE, ce sfat le-ati da romanilor in legatura cu asteptatul eveniment? Care a fost cel mai mare avantaj pe care aderarea l-a adus compatriotilor dvs.? Dar cel mai mare dezavantaj?
– In primul rand, nu ar fi bine ca dupa intrarea in Uniune cetatenii sa astepte automat schimbari rapide si miracole economice. Calitatea de membru al Uniunii creeaza tarilor noastre mai ales mari sanse. Depinde numai de noi cum le valorificam. Sa nu asteptam ca prosperitatea economica si cresterea salariilor sa se produca automat. Va depinde mult de imbunatatirea productivitatii noastre si de capacitatea noastra de a construi o societate competitiva sub toate aspectele.
Referitor la Republica Ceha, calitatea de membru al UE a contribuit la cresterea noastra economica cu 6% si la o valoare pozitiva a soldului balantei comerciale, datorita cresterii exportului si investitiilor straine. De asemenea, s-a redus somajul si cred ca s-a consolidat mandria noastra nationala dupa ce am constatat ca nu ne pierdem in aceasta comunitate. Nu s-a adeverit niciuna dintre prognozele pesimiste privind falimentul unor ramuri, intreprinderi sau slabirea identitatii noastre nationale. Exista intr-adevar doar putine experiente negative legate de intrarea in Uniune. Ar putea fi mentionata birocratia legata de folosirea fondurilor europene sau, de curand, efortul de a unifica sistemele fiscale ale tarilor membre Ð ceea ce in viitor s-ar traduce, de pilda, prin cresterea preturilor constructiei de locuinte.
Piata muncii: pentru o abordare liberala
Totodata, suntem deceptionati ca deocamdata nu am reusit sa deschidem pentru cetatenii nostri o piata a muncii in vechile tari membre. Perioada tranzitorie de doi ani a dovedit ca valul de migratie din tara noastra nu ameninta in mod decisiv Uniunea, ci, dimpotriva, cetatenii nostri contribuie la dezvoltarea economica a tarilor care si-au deschis piata muncii.
– In legatura cu ultimul aspect, intentioneaza guvernul ceh sa inchida piata muncii pentru romani?
– Guvernul nostru urmeaza sa discute aceasta problema. Avand in vedere ca printre prioritatile politicii noastre se numara efortul de a impune cat mai rapid aplicarea celor patru libertati fundamentale ale UE pentru cetatenii nostri, mi-as dori ca piata muncii sa nu se inchida in mod categoric pentru cetatenii din Romania si Bulgaria. Mi-as dori sa existe o abordare cat mai liberala a acestei probleme.
Priplata nu va fi extradat
– O situatie delicata s-a ivit in ultimii ani in legatura cu firma Zelezarny Veseli si afaceristul ceh Franmtisek Priplata. Condamnat in Romania in cazul asasinarii liderului sindical Virgil Sahleanu, el a fugit in Cehia. Isi mentin autoritatile din tara dvs. refuzul de a-l extrada?
– In acest caz, prevederile noastre legale nu permit extradarea unui cetatean ceh cu scopul urmaririi lui penale sau executarii unei pedepse in alta tara. A fost emisa deja o hotarare judecatoreasca in acest sens. In prezent, au loc proceduri judecatoresti la Tribunalul regional din Brno in legatura cu cererea de preluare a executarii pedepsei de privare de libertate in Republica Ceha. Organele judiciare din Romania si Republica Ceha sunt independente si, de aceea, ar fi prematur din partea mea sa comentez situatia. Sunt convins ca se va lua o hotarare corecta, in spiritul respectului fata de dreptul si valorile europene.
– Republica Ceha a avut recent initiativa constituirii unei coalitii, alaturi de alte sase state central- si est-europene, in vederea eliminarii vizelor americane pentru cetatenii lor. Intentionati sa cooptati si Romania in acest demers?
– As dori sa precizez ca este vorba despre o initiativa sub denumirea de „Coalitie pentru reciprocitatea vizelor”, cu scopul de a-i convinge pe prietenii nostri americani (dar si canadieni) ca aceasta problema este sensibila pentru noi si ca nu exista motive de a continua pe termen lung obligativitatea vizelor pentru noile state membre ale UE, care sunt aliatii lor politici apropiati. In mod clar, aceasta coalitie nu este un club exclusivist si, personal, nu vad niciun motiv pentru care, dupa intrarea ei in UE, Romania nu s-ar putea ralia acestei initiative. Daca ar exista interes, in mod categoric suntem pregatiti sa discutam aceasta problema.
– Domnule ambasador, va multumesc pentru amabilitate.
– Si eu as dori sa va multumesc pentru interes si sa imi exprim dorinta de a contribui la dezvoltarea contactelor noastre sub toate aspectele si in toate domeniile. Primele mele impresii din frumoasa dvs. tara sunt exceptional de bune. Am fost primit prieteneste si cordial si apreciez foarte mult acest lucru.
Cand diplomatia si ziaristica fac casa buna
Noul ambasador al Republicii Cehe in Romania si-a prezentat pe 10 octombrie a.c. scrisorile de acreditare.
In varsta de 47 de ani, Petr Dokl'dal este un diplomat de cariera, chiar daca a cochetat si cu jurnalistica. Este familiarizat cu problemele Balcanilor, avand in vedere ca inainte de a veni la Bucuresti a fost, intre 2001 si 2006, ambasadorul Republicii Cehe in Bulgaria.
Absolvent in 1983 al Institutului de Relatii Internationale de la Moscova si specializat in istorie, stiinte politice si comunicare media, Petr Dokl'dal intra in acelasi an in Ministerul cehoslovac de Externe.
In 1984, masterat si doctorat la Facultatea de Jurnalism a Universitatii Caroline din Praga.
Din 1987 pana in 1991 activeaza la Consulatul Cehoslovaciei din Vietnam.
Dupa un stagiu in 1994 la universitatea americana Stanford, este numit consul general al Republicii Cehe la Montreal, functie pe care o detine pana in 1999.
Un an mai tarziu, urmeaza studii de securitate la Centrul European George Marshall.
Este casatorit, are doi copii, iar printre pasiunile sale se numara istoria, muzica clasica, teatrul si sportul.