Cărţile despre cel de-al Treilea Reich sunt o prezenţă constantă în listele cu bestselleruri. Sunt cititorii britanici chiar atât de interesaţi de istorie sau, pur şi simplu, au un fetiş ciudat?
Cu toate că există suficientă literatură legată de Stalin, sau de Mao, de exemplu, popularitatea ei nu este nici pe departe la fel de mare.
Răposatul scriitor Alan Coren a publicat un volum de povestioare comice, sub denumirea de „Golful pentru pisici”. Cartea avea o svastică pe copertă, deoarece autorul observase că cele mai populare titluri din Marea Britanie, din perioada aceea, erau despre pisici, golf şi nazism. Potrivit BBC News, asta se întâmpla în 1975.
După mai bine de 60 de ani de la sfâşitul celui de-al Doilea Război Mondial, popularitatea literaturii despre nazism este în creştere, peste 850 de cărţi despre al Treilea Reich fiind publicate în 2010, faţă de cele 350 de titluri care au apărut în 2000.
Majoritatea încă au o svastică pe copertă şi abordează subiecte precum ocultismul, armamentul şi doctorii nazişti, propaganda şi tehnicile de recrutare, dar şi istoria uniformelor. Pot fi citite contraistorii care relatează cum ar fi fost Marea Britanie dacă Hitler ar fi câştigat războiul, materiale despre exploatarea descoperirilor ştiinţifice naziste de către americani, chiar şi mărturiile maseurului personal al lui Himmler, comandantul suprem al SS.
Din unele cărţi putem afla, de exemplu, că naziştii au încercat să creeze aparate de zbor similare farfuriilor zburătoare, că s-au consultat cu călugării tibetani şi că erau interesaţi de Atlantida, nave spaţiale şi călătoria în timp.
Se pare că sunt suficiente lucruri care pot fi citite şi suficiente subiecte despre care pot fi scrise cărţi. Nu există semne că piaţa ar fi saturată. Ba din contră, Hitler şi regimul lui sunt consideraţi, pe piaţa publicaţiilor britanice, o sursă constantă de venituri. Primele 100 de cărţi din topul celor mai bine vândute pe tema celui de al Treilea Reich au produs vânzări de peste 12 milioane de lire, numai în ultimii zece ani. Vânzările în Marea Britanie nu sunt egalate nicăieri în lume.
Au dezvoltat unii cititori un fetiş ciudat pentru nazism? Cum influenţează această obsesie psihicul naţional? Unii dintre entuziaştii britanici încearcă chiar să localizeze primele ediţii ale cărţii Mein Kampf, scrisă de Adolf Hitler.