» In ultima zi a summitului de la Bruxelles, liderii europeni s-au declarat pregatiti sa ia masuri fata de recesiunea care ameninta in contextul crizei pietelor mondiale, dar multe probleme spinoase de pe agenda au fost amanate pentru decembrie.
In textul final, cele 27 de state membre subliniaza determinarea de a "sustine economia europeana", dar au cerut Comisiei Europene sa "formuleze propuneri adecvate pana la finele anului".
In conferinta de inchidere a summitului, presedintele francez Nicolas Sarkozy, presedinte in exercitiu al UE, a anuntat ca pana in decembrie Franta va "lua initiative" pentru coordonarea politicii economice a celor 27, subliniind ca, "desi are idei, nu este momentul, nu este locul sa le puna pe masa". "Crearea unui guvern economic al Europei, care a inceput duminica (la summitul Eurogroup de la Paris), nu trebuie oprita."
Statele au cerut Comisiei Europene sa reflecteze la mijloacele menite sa sustina cresterea si piata muncii, punand accentul pe industria europeana, in special a automobilelor. Industria europeana "nu trebuie sa sufere din cauza diferentierii competitivitatii" cu SUA, a subliniat Sarkozy cu referire la imprumuturile bonificate ale statului american promise constructorilor autohtoni de automobile.
Pentru o alta prioritate a europenilor, "reforma reala si complexa" a sistemului financiar international, au fost promise initiative "rapide". In acest sens, UE face presiuni asupra SUA, unde Sarkozy si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, se vor afla sambata.
» Impactul climei
Divergente s-au manifestat in ce priveste planul de actiune a UE contra incalzirii climatice, in cadrul caruia mai multe state vor fi penalizate din cauza industriei, Polonia si Italia amenintand cu blocarea lui. In final, Berlusconi anunta ca acest plan va fi aprobat "in unanimitate" la summitul din decembrie. Discutiile vor incepe de luni si se anunta dificile avand in vedere ca statele cele mai critice au obtinut drept de veto asupra versiunii finale. Una dintre masurile controversate este propunerea Comisiei de a licita fiecare tona de CO2 emisa de industria grea – 40% din cele 2,2 miliarde de tone emise anual de UE – incepand din 1 ianuarie 2013 si de a consacra fondurile obtinute astfel tranzitarii spre o energie curata.