Şefii de stat şi de Guvern ai Uniunmii Europene (UE) au deschis joi seara la Bruxelles un summit crucial, în cadrul căruia încearcă să găsească soluţii atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung, la criza datoriilor care ameninţă zona euro, relatează AFP, potrivit Mediafax.
Reuniunea a început cu puţin înainte de ora locală 20.00 (21.00, ora României), cu un dineu care va dura până joi noaptea târziu, potrivit unui diplomat.
Summitul va continua vineri cu discuţii referitoare la modificarea tratatelor UE, solicitată de Germania, în vederea unei consolidări a disciplinei bugetare, dar şi asupra unor măsuri pe termen mai scurt destinate creării unor mecanisme de apărare eficiente împotriva crizei.
Programul serii a început cu o oră mai devreme, printr-o reuniune restrânsă a comitetului principalilor lideri europeni, cunoscut sub numele de „Grupul de la Frankfurt”, desemnând oraşul în care a avut loc prima reuniune de acest tip.
La aceasta au participat preşedintele francez Nicolas Sarkozy, cancelarul german Angela Merkel, directoarea Fondului Monetar Internaţional (FMI) Christine Lagarde, preşedintele UE Herman Van Rompuy, preşedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso şi liderul miniştrilor de Finanţe din zona euro Jean-Claude Juncker.
Preşedintele Bănci centrale Europene (BCE) Mario Draghi li s-a alăturat un pic mai târziu. El a temperat, joi, speranţele într-o intervenţie masivă a instituţiei pe care o conduce împotriva crizei, invitând Guvernele să „facă maximum”.
La sosire, Lagarde a promis că FMI va „participa” la „eforturile” zonei euro împotriva crizei datoriilor.
„Euro a pierdut în credibilitate, această credibilitate a euro trebuie să fie restabilită, iar în acest scop noi trebuie să spunem clar că acceptăm angajamente suplimentare” în materie bugetară, a declarat Angela Merkel, la sosire.
Summitul se anunţă dificil, după ce Berlinul şi Parisul nu au reuşit să aplaneze toate dezacordurile asupra mijloacelor de consolidare a disciplinei bugetare, în paralel cu o sporire a solidarităţii între statele din zona euro.
Modificarea tratatului UE în vederea stabilirii unei discipline bugetare ferme, care necesită un vot unanim din partea celor 27 de ţări membre, se confruntă şi cu opoziţii. „Nu dispun de o susţinere pentru modificarea tratatului” în Suedia, a anunţat la sosire premierul suedez Fredrick Reinfeldt.
Astfel, Berlinul şi Parisul ar putea să orienteze spre un acord interguvernamental limitat doar la ţările din zona euro.