18 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialSulina, perla pฤƒrฤƒsitฤƒ a Dunฤƒrii

Sulina, perla pฤƒrฤƒsitฤƒ a Dunฤƒrii

Patru miniลŸtri ai Guvernului Boc au lansat, zilele trecute, la Tulcea ลŸi la Sulina, Strategia Uniunii Europene a Dunฤƒrii în care sunt cuprinse investiiลฃii de zeci de miliarde de euro pentru dezvoltarea durabilฤƒ a bazinului românesc al fluviului. Obiectivele româneลŸti ale strategiei sunt dezvoltarea infrastructurii de transport naval, a infrastructurii turistice, protejarea patrimoniului natural ลŸi cultural pentru dezvoltarea turismului.

Investiลฃii portuare

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a spus cฤƒ vizeazฤƒ reabilitarea cฤƒilor navigabile pentru nave maritime ลŸi fluviale pe sectorul românesc al Dunฤƒrii, a porturilor pentru operatorii de transport de mฤƒrfuri, precizând cฤƒ „zonele turistice din porturile existente administrate acum de companiile naลฃionale vor fi cedate administraลฃiei locale pentru o administrare mai eficientฤƒ”. Ministrul Turismului, Elena Udrea, a afirmat, cu acelaลŸi prilej, cฤƒ „fondurile europene alocate prin strategie sunt destinate dezvoltฤƒrii infrastructurii pentru turismul de croazierฤƒ pe Dunฤƒre”. Udrea a mai declarat cฤƒ „se are în vedere dezvoltarea turismului în bazinul românesc al Dunฤƒrii în corelaลฃie cu domeniul cultural prin protejarea ลŸi punerea în valoare, din punct de vedere turistic, a patrimoniului cultural existent”.

Degradarea imobilelor istorice din Sulina

Bazinul Dunฤƒrii din ลฃara noastrฤƒ are un patrimoniu cultural uriaลŸ care nu este introdus în circuitul turistic, numai cฤƒ acest patrimoniu se aflฤƒ de mulลฃi ani în paraginฤƒ ลŸi se degradeazฤƒ iremediabil. MiniลŸtrii care au lansat Strategia UE a Dunฤƒrii în judeลฃul Tulcea nu au suflat o vorbฤƒ despre proiecte capabile sฤƒ opreascฤƒ degradarea imobilelor înscrise în patrimoniul cultural naลฃional, abandonate de ani buni de autoritฤƒลฃi.

Vizitele frecvente realizate de ministrul Elena Udrea la Sulina, unde a finanลฃat controversata amenajare a plajei sฤƒlbatice ลŸi a intrat în conflict cu Comisia Europeanฤƒ, nu au abordat ลŸi protejarea patrimoniului cultural din acest oraลŸ care a fost, în urmฤƒ cu 150 de ani, embrionul actualei Uniuni Europene. SpecialiลŸti din BucureลŸti ลŸi din Tulcea, la iniลฃiativa fostului ministru al Culturii, Ion Caramitru, au identificat, în urmฤƒ cu un deceniu, în oraลŸul Sulina, 41 de imobile cu valoare de patrimoniu naลฃional. Mirela Didฤƒ, arhitect-ลŸef al judeลฃului Tulcea, a declarat cฤƒ 41 de imobile din Sulina în care au funcลฃionat instituลฃii aferente Comisiunii Europene a Dunฤƒrii, case cu valoare arhitectonicฤƒ ce au aparลฃinut unor personalitฤƒลฃi ale acelor vremuri, aflate în stare avansatฤƒ de degradare, au fost incluse într-un proiect de salvare, dar în zece ani de când s-a scris acest proiect nu s-a fฤƒcut nimic pentru salvarea lor.

În urmฤƒ cu un an, ministrul Elena Udrea a declarat cฤƒ „restaurarea imobilelor de patrimoniu din Sulina este imposibilฤƒ pentru cฤƒ proprietarii le-au abandonat iar investiลฃiile publice s-ar putea face doar dacฤƒ ar fi preluate de administraลฃia localฤƒ”. Primarul Sulinei, Aurel Dimitriu, este acuzat de proprietarii acestor clฤƒdiri ce constituie mฤƒrturii vii încฤƒ ale existenลฃei Comisiunii Europene a Dunฤƒrii cฤƒ boicoteazฤƒ restaurarea patrimoniului cultural al oraลŸului prin tertipuri administrative.

Un investitor din SUA, profesorul universitar Marian Enฤƒchescu, de origine românฤƒ, s-a judecat cu primarul Dimitriu ลŸi cu un amic al acestuia aproape un deceniu, pentru cฤƒ Primฤƒria Sulina i-a vândut terenul de sub un fost hotel cumpฤƒrat de la o firmฤƒ localฤƒ pentru a fi restaurat.

Robin Beker, director pentru Europa al Consiliului Britanic, preocupat de asemenea de restaurarea imobilelor istorice din Sulina, a eลŸuat în demersul sฤƒu de a da un exemplu pentru valorificarea turisticฤƒ a acestui patrimoniu. Beker a cumpฤƒrat de la moลŸtenitorii marelui magnat local Graciov casa acestuia din Sulina, dar nu a putut sฤƒ o reabiliteze pentru cฤƒ primฤƒria a refuzat sฤƒ-i atribuie titlul de proprietate pe terenul aferent ce fusese confiscat de autoriztฤƒลฃile comuniste. Britanicul s-a lฤƒsat înfrânt de autoritฤƒลฃile tulcene, cum s-a întâmplat ลŸi cu profesorul român din SUA.

Primarul Dimitriu spune cฤƒ trei biserici din Sulina ลŸi cimitirul internaลฃional, existent din timpul Comisiunii Europene a Dunฤƒrii, sunt restaurate cu fonduri guvernamentale, iar celelalte imobile de patrimoniu nu pot fi reabilitate din cauza divergenลฃelor pe care le are cu proprietarii.

Cele mai citite

Transporturile pe Dunฤƒre sunt รฎn pericol. Soluศ›iile pentru un trafic eficient de mฤƒrfuri

Debitul Dunฤƒrii continuฤƒ sฤƒ scadฤƒ pe fondul secetei ลŸi al lipsei de investiลฃii รฎn lucrฤƒri de dragaj.12 dintre porturile dunฤƒrene nu au รฎncฤƒ conexiuni...

Netanyahu acuzฤƒ Hamas de eศ™ecul negocierilor de pace: a „respins” รฎn bloc „tot”

Premierul israelian a acuzat miercuri Hamas cฤƒ a "respins" รฎn bloc "tot" ceea ce a fost propus รฎn timpul negocierilor purtate sub egida unei...

Ciucฤƒ e dezamฤƒgit de interacศ›iunea cu Elena Lasconi: Nu cred cฤƒ se mai poate รฎntรขmpla ceva

PreลŸedintele PNL, Nicolae Ciucฤƒ, afirmฤƒ cฤƒ a lฤƒsat cale deschisฤƒ dialogului cu liderul USR, Elena Lasconi, dar nu crede cฤƒ se mai poate รฎntรขmpla...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ