5.3 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialSulfina Barbu, hocus-pocus cu justitia

Sulfina Barbu, hocus-pocus cu justitia

Sulfina Barbu, ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, a intrat in randul demnitarilor care nu respecta sau respecta „la misto” hotararile judeca-toresti ale instantelor judecatoresti. Obligata de Inalta Curte de Casatie si Justitie sa-l repuna in functia de director general al Administratiei Fondului de mediu pe Ionel Gheorghe, dat afara ilegal de Speranta Ianculescu, fostul ministru, Sulfina Barbu a recurs la un truc demn de „alba-neagra”: a schimbat de ochii lumii organizarea administratiei, postul de director general l-a redenumit „presedinte”, infiintand in schimb o directie „generala” administrativa – unde i-a propus lui Ionel Gheorghe sa fie sef peste maturi, rechizite si xeroxul institutiei.
Ionel Gheorghe a fost eliberat din functie la data de 5 iulie 2004, in urma actiunii echipei de control a Sperantei Maria Ianculescu, ministrul de atunci al Mediului. Motivul oficial al revocarii a fost managementul defectuos, dar acuzatiile echipei nu au putut fi dovedite in instanta. Ionel Gheorghe a castigat definitiv si irevocabil procesul intentat ministerului. Decizia Inaltei Curtii de Casatie si Justitie, din data de 9 decembrie 2005, a fost fara echivoc: „Dispune reintegrarea reclamantului in functia de director general al Administratiei Fondului pentru Mediu”.
Ca urmare, Ionel Gheorghe a solicitat Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor reintegrarea in functia de director general, cea din care fusese revocat ilegal, cum a stabilit instanta suprema.

Ordonanta! De urgenta!

In mod cu totul surprinzator, ulterior solicitarii lui Ionel Gheorghe, actuala conducere a Ministerului Mediului a promovat o ordonanta de urgenta, aprobata in sedinta de guvern din data de 22 decembrie 2005, prin care Administratia Fondului nu mai era condusa de un director general, ci de un presedinte. Chiar si la prima vedere masura pare oarecum premeditata din moment ce este ulterioara hotararii judecatoresti de reintegrare in functie. Preme-ditarea devine evidenta, jenanta chiar, o data ce privim ordinul Sulfinei Barbu din 6 ianuarie 2006, in care s-a aprobat noua structura administrativa a Administratiei Fondului pentru Mediu. Aceasta stabileste organigrama prin care presedintele il substituie pe directorul general. Ultimul rand din organigrama contine patru directii. Cea de-a cincea, tot o directie, este intitulata, atipic in context, "Directia generala administrativa”. De ce s-a denumit directie generala si nu administrativa, a devenit clar atunci cand postul i-a fost oferit, ati ghicit, lui Ionel Gheorghe – doar el trebuia reinstalat in postul de director general!!! Drept pentru care i s-au si dat in subordine trei referenti, cinci soferi, un muncitor si un sef de serviciu. Iar principalele atributii – activitate de registratura, a materialelor de curatenie si rechizitelor, protectia muncii si utili-zarea xeroxului. Ionel Gheorghe a refuzat ceea ce a apreciat drept o batjocura si spune ca o va actiona in instanta si pe Sulfina Barbu, actualul ministru.

Ministerul Mediului are argumente poluate

Pozitia oficiala exprimata de minister ca raspuns la acuzele lui Ionel Gheoghe a fost expimata de secretarul general al ministerului, Ion Anghel: "Functia de presedin-te are (…) atributii mai complexe decat cele ale fostei functii de conducere a Administratiei Fondului pentru Mediu.
O simpla privire aruncata pe noul regulament de organizare si functionare al Ministerului Mediului, aprobat la data de 5 ianuarie 2006, arata ca atributiile presedintelui sunt aceleasi cu atributiile pe care le avea fostul director general. S-or fi terminat juristii la Ministerul Mediului?

Cele mai citite

Program special pentru instalațiile de transport pe cablu din Sinaia, în prima zi a anului

Telegondola şi telecabina care transportă turiştii din Sinaia către pârtiile situate la cota 2000, vor fi puse în funcţiune mai târziu, decât în ​​zilele...

România, oficial în Spaţiul Schengen terestru: modificări majore la punctele de trecere a frontierei

Decizia marchează o etapă istorică pentru România și Bulgaria, care devin graniţe externe ale Spaţiului Schengen România şi Bulgaria au intrat, de la miezul nopţii,...

Carburanții și biletele de metrou marchează scumpirile începutului de an

Facilitățile pentru studenți și donatorii de sânge vor suferi, de asemenea, ajustări Anul 2025 debutează cu o serie de scumpiri semnificative, printre care creșterea prețurilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă