-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialŞugubăţul taco

Şugubăţul taco

Cei mai mulţi oameni cred că mâncarea mexicană presupune o tortilla coaptă foarte tare, umplută cu carne tocată de vită şi caşcaval topit. În Mexic, lucrurile stau altfel: tortilla este coaptă doar cât să fie crocantă şi foarte rar are o umplutură grasă. De fapt, orice ai înfăşura cu o tortilla caldă reprezintă un taco. Umpluturile pot fi orice, de la peşte, fructe de mare, legume de sezon şi cartofi, până la ciuperci sau carne de pui ori de vită. Tortilla de porumb nu trebuie prăjită, e suficient să fie încălzită în cuptorul normal sau cu microunde. O altă variantă foarte bună este încălzirea la aburi: puneţi tortilla într-un prosop, ţineţi-l la aburi un minut şi apoi lăsaţi-l înfăşurat încă un sfert de oră. Tortilla va fi astfel caldă şi zemoasă, dar şi uşor de pliat. Taco poate constitui un fel de mâncare de sine stătător sau îl puteţi servi cu alte mâncăruri sau garnituri. Este rapid şi uşor de pregătit, dar şi foarte sănătos.

 

Ingredientele necesare

Pentru a pregăti tacos cu ouă prăjite şi ardei aveţi nevoie de trei sau patru ardei de po­­blano, o lingură de ulei de măsline extra virgin, un sfert de ceapă albă, tocată mărunt, şase ouă mari, o lingură de lapte, sare după gust, opt tortilla de porumb şi 50 de grame,  brânză dulce. Ardeii de poblano sunt ardeii mari, lucioşi, de culoare verde închis, pe care îi găsiţi la raftul de ingrediente me­xicane, alături de jalapenos, de exemplu. Aceste legume nu sunt foarte iuţi, deci o să aveţi doar o senzaţie plăcută de fierbinţeală, care contrastează perfect cu ouăle moi şi zemoase.

 

Mod de preparare

Coaceţi ardeii direct la flacără, folosind un cleşte. Pe măsură ce o zonă se înnegreşte, rotiţi leguma. Continuaţi până când toată suprafaţa este coaptă.

O altă variantă este să frigeţi legumele pe grătar. După coacere, puneţi ardeii într-un bol şi acoperiţi-i. Lăsaţi-i timp de 20 de mi­nute, apoi decojiţi-i. Este posibil să fiţi nevoit să ţineţi ardeii sub jet de apă, ca să îndepărtaţi bucăţile de coajă arsă. Dacă faceţi asta, tamponaţi-i cu un prosop de hârtie. Tăiaţi ardeiul în două, scoateţi-i seminţele şi apoi tocaţi-l fâşii subţiri.

Încălziţi cele opt tortilla la aburi, apoi lăsaţi-le aşa timp de 15 minute, cât pregătiţi omleta. Bateţi ouăle într-un bol, apoi turnaţi laptele şi săraţi după gust. Încălziţi uleiul într-o tigaie medie şi puneţi ceapa. Căliţi-o până se înmoaie, adăugaţi ouăle, amestecaţi până încep să se închege, după care puneţi ardeii.

Continuaţi să prăjiţi la foc mediu, până când amestecul este omogen şi suficient de copt, lucru care nu ar trebui să dureze mai mult de cinci minute. Luaţi tigaia de pe foc. Gustaţi mâncarea şi eventual mai adăugaţi sare.

Scoateţi tortilla şi puneţi peste fiecare o lingură cu vârf din amestecul de ouă şi ardei iuţi. Presăraţi puţină brânză pe deasupra şi împăturiţi foietajul. Ies opt tacos, deci patru porţii.

Un taco este nu numai foar­te gustos, ci şi foarte bun în curele de slăbire: are doar 114 calorii şi şase grame de grăsime. 

Elena David
Elena David
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...

UE analizează piețele agricole post-invazie în Ucraina: măsuri urgente pe masa Consiliului Agricultură și Pescuit

Miniștrii Agriculturii pregătesc strategii pentru 2025 la reuniunea Consiliului UE de la Bruxelles Miniștrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc luni, la...

Cel mai mare operator nuclear din lume, pregătit să revoluționeze piața energetică românească

EDF Trading intră pe piața de energie din România, înainte de liberalizarea din 2025 Divizia de trading a gigantului francez de stat Électricité de France,...
Ultima oră
Pe aceeași temă