27.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialSuedia nu va fi a lui Guru

Suedia nu va fi a lui Guru

Pentru multi dintre romani Suedia inseamna Premiul Nobel, Ingmar Bergman sau Bjorn Borg. Mai inseamna un nivel de trai foarte ridicat, o asistenta sociala impecabila si foarte multa curatenie. Suedia reprezinta un Paradis in care s-au imbinat intr-un mod aproape miraculos cultura si civilizatia, in care coruptia e la cote foarte scazute si capacitatea de comunicare a oamenilor a invins de mult prejudecata despre izolationismul spiritului nordic.
Pentru noi, insa, acum Suedia mai inseamna si scaparea lui Gregorian Bivolaru. Justitia suedeza l-a scos basma curata, ceea ce intr-un fel umileste justitia romaneasca. Spre deosebire de confratii lor, judecatorii romani l-au gasit vinovat pe insolitul personaj in mai multe capete de acuzare. Acestea sunt cunoscute si nu are rost sa le repet. Din pacate, mai cunosc si cateva familii care au fost nenorocite din cauza influentei pe care Guru a avut-o asupra copiilor lor. Spalati pe creier intr-un mod pe care l-ar putea invidia chiar si cele mai perfectionate servicii politienesti, tinerii au ajuns prada usoara in experimente spiritiste a caror finalitate a fost tocmai anihilarea vointei si a liberului arbitru. Pe de alta parte, nu impartasesc parerea acelora care-l considera pe Gregorian Bivolaru un invatator kitsch, un vulgarizator al unor concepte hinduse privind eliberarea interioara, ceva cu alte cuvinte dambovitean, cum nici nu meritam noi mai mult. Cred insa ca sus-numitul are puteri reale, altfel spus poate dezvolta un camp psihic foarte intens prin care actioneaza fara gres asupra celor apropiati. El poate fi socotit chiar un Grigori Rasputin, numai ca Romania de astazi nu-i Rusia de acum un secol si nici Traian si Maria Basescu nu au vreo legatura cu tarul Nicolai al doilea si imparateasa Alexandra. De buna seama, Gregorian Bivolaru a actionat fiindca stapanirea i-a dat voie. Dar ar fi actionat oricum, fiindca ii sta in fire sa lucreze asupra oamenilor si sa le modifice comportamentul.
Faptul ca o tara de prestigiul Suediei il trateaza ca pe un persecutat in tara sa de origine arunca o lumina cel putin bizara asupra a ceea ce de 15 ani incoace incercam sa aparam: drepturile fiintei omenesti.
Desigur, orice om este liber sa aiba propriile opinii, sa si le exprime, sa incerce ca prin cuvantul scris sau vorbit sa-i convinga si pe alti semeni de justetea ideilor sale. La urma urmei, aceasta a fost miza suprema a revolutiei din decembrie '89: spulberarea fricii ca am vorbit ce nu trebuie. Dar libertatea e un concept spiritual si nu unul profan. Esti liber in masura in care prin faptele si gandurile tale imbogatesti natura si nu o pervertesti.
Ii stimez pe toti cei care chiar cred in eficacitatea integrarii lor in absolut asa cum le promite. Miscarea careia le apartin, dar probabil nu stiu ca accesul la o dimensiune transcendenta are loc prin intermediul unui ritual si nu printr-o pretinsa uitare de sine. Gregorian Bivolaru se prevaleaza de faptul ca a fost persecutat si in perioada comunista si deci ceea ce pateste acum nu reprezinta altceva decat o nefasta continuitate. De acord, dar una e persecutia exercitata asupra unui scriitor, a unui ziarist, a unui disident autentic si alta cand are in vedere un personaj care scormoneste in miezul glandelor noastre. De asemenea nu prea inteleg cand mi se spune ca GB este in fond oglinda poftelor noastre cenzurate si-l dorim la zdup fiindca a avut parte de niste placeri de care noi, bietii oameni obisnuiti, am fost frustrati. Chiar asa de obsedati am ajuns? Oricum, din minte nu mi se pot sterge acele familii distruse iar imaginea lor ne bulverseaza. In acest sens, vreau sa cred ca Suedia nu e sau nu va fi a lui Guru, ci tot a lui Ingmar Bergman.

Cele mai citite

Visul Î.P.S. Ciolacu – Academia Catavencu

Î.P.S. Marcel Ciolacu… Nu, nu a trecut la cele bisericești. Î.P.S. înseamnă Întâiul Președinte Simigiu. Așadar, Î.P.S. Marcel Ciolacu a avut un vis....

Visul Î.P.S. Ciolacu – Academia Catavencu

Î.P.S. Marcel Ciolacu… Nu, nu a trecut la cele bisericești. Î.P.S. înseamnă Întâiul Președinte Simigiu. Așadar, Î.P.S. Marcel Ciolacu a avut un vis....

Orice Geoană-și are nașul

Printre  atâtea știri care te fac să-ți plângi de milă, iată și una care dă speranțe. Un tânăr, David Leonard Bularca, născut în 2002, alege...
Ultima oră
Pe aceeași temă