18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialSuedezii vor să încălzească Galaţiul cu deşeuri

Suedezii vor să încălzească Galaţiul cu deşeuri

Pe fondul puternicului scandal din administraţia gălăţeană în legătură cu serviciile de distribuţie a energiei termice, municipalitatea pare să fi găsit o soluţie prin atragerea unei investiţii în producţia de energie termică.

Primarul Dumitru Nicolae a efectuat o vizită de trei zile la Linköping, în Suedia, la sediul companiei Usitall, ce face parte din grupul Tekniska Verken, specializat în producerea energiei electrice şi termice prin incinerarea deşeurilor. Ca mărime şi cifră de afaceri, Tekniska Verken este a doua companie suedeză producătoare de energie şi cea mai mare companie deţinută de o municipalitate din Suedia. Este singurul producător de energie din resurse regenerabile ce controlează întreg procesul, de la colectarea deşeurilor la distribuţia energiei către consumatorul final.

La finalul vizitei la Linköping primarul Galaţiului a ajuns la o primă înţelegere cu administraţia Usitall, aceea că firma suedeză ar putea construi la Galaţi o capacitate de pro­ducere a energiei termice prin incinerarea deşeurilor, în valoare de aproximativ 100 milioane euro. Investiţia ar fi amortizată din vânzarea energiei termice.

Deşi primarul nu a oferit prea multe detalii, se pare că investiţia ar putea fi amortizată foarte bine în condiţiile păstrării actualului preţ al gigacaloriei, care la Galaţi este de 247 lei. Pentru continuarea discuţiilor cu Usitall, primăria are nevoie de acordul de principiu al Consiliului Municipal (CLM) Galaţi pentru încheierea unui parteneriat public-privat între CLM şi Usitall.

Acest subiect va fi pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a CLM, ce ar putea avea loc chiar în cursul acestei săptămâni. ­Calea unei astfel de colaborări e facilitată şi la nivel diplomatic, după ce ambasadorul Româ­niei în Suedia, Răduţa Matache, a efectuat o vizită la Linköping, pe 18.10.2010, pentru stabilirea unui parteneriat cu România în domeniul energiei regenerabile.

Posibilă stabilizare a preţului gigacaloriei

Un prim avantaj al acestei investiţii ar fi că gălăţenii nu ar mai fi terorizaţi de creşterea sistematică a preţului gigacaloriei, care nu ar mai creşte o dată cu creşterea preţurilor la gaze naturale, păcură sau CLU (combustibil lichid uşor), utilizate de producătorul Electrocentrale SA la prepararea agentului termic primar.

Probabil că la Galaţi ar fi posibilă o stabilizare a preţului gigacaloriei. Potrivit estimărilor, prin reducerea cantităţii de gunoi menajer depozitate la groapa ecologică, ar fi prelungit cu 10 ani termenul la care ar trebui investite câteva milioane de euro în construirea unei noi gropi ecologice. În Suedia, doar 1% din deşeuri sunt duse la groapa de gunoi. Alt avantaj este că producerea de energie termică este ecologică, fără eliberare de noxe în atmosferă. 

Riscuri

Dacă Galaţiul rămâne „la mâna” actualului producător de energie termică, Electrocentrale SA, nu poate fi eliminată creşterea preţului gigacaloriei, dictată de evoluţiile preţurilor combustibililor. Dar ar mai fi şi alt risc. Conform scrisorii de intenţie convenite de Guvern cu FMI, Electrocentrale Galaţi este pe locul 1 în cea de-a doua listă a societăţilor energetice ce vor fi privatizate. Noul patron va avea tot interesul să facă profit şi ar putea mări preţul gigacaloriei. Spre exemplu, o creştere artificială a preţului, cu 20 de euro/gigacalorie, la nivelul celor de la Constanţa sau Sibiu, i-ar aduce noului proprietar al Electrocentrale un plus de 10 milioane euro anual, iar gălăţenilor o creştere cu 30-40% a facturilor la încălzire. 

Cele mai citite

Categoria Păi să nu spun vorba aia?!

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, despre acuzațiile liberalilor aduse lui Ciolacu: „Sunt foarte departe de adevăr, ca să nu le zic...

Klaus lovit de drona Ghinion

Bomba zilei vine de unde nu te-ai fi așteptat, având în vedere recentele derapaje ale justiției. Da, din partea Înaltei Curți de Casație...

Suburbiile sudice ale Beirutului, devastate de atacuri aeriene israeliene: mii de oameni evacuați

Suburbiile sudice ale Beirutului au fost transformate în zonă de conflict, după ce Israelul a lansat atacuri aeriene intense asupra unei regiuni controlate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă