17.1 C
București
duminică, 27 octombrie 2024
AcasăSpecialSubvenţii publice Pentru Aeroportul din Cluj

Subvenţii publice Pentru Aeroportul din Cluj

Aeroportul din Cluj-Napoca va fi primul din România care va primi subvenţii de stat. Acestea vor fi oferite de proprietarul aeroportului, Consiliul Judeţean Cluj. Subvenţiile vor fi oferite companiilor aeriene care vor să deschidă noi rute aeriene. Autorităţile clujene vizează rute precum Bruxelles – Charleroi din Belgia, Dusseldorf – Weeze din Germania, iar apoi Dublin din Irlanda şi Torino – Cuneo din Italia, Berlin – Schonfeld din Germania şi Alicante din Spania. Pentru fiecare pasager transportat, companiile aeriene care vor să ceară ajutor de stat vor primi o subvenţie de maximum 15 euro. Banii vor putea fi folosiţi pentru cheltuieli de publicitate şi marketing, dar şi pentru instalarea companiilor aeriene pe aeroportul clujean. „Această modalitate este singura cale prin care poate fi acordat ajutor de stat în mod legal”, a spus directorul aeroportului clujean, David Ciceo. El a mai declarat că ajutorul de stat poate fi acordat pentru un interval de maximum cinci ani, interval în care ajutorul de stat va descreşte.

Apoi, companiile aeriene vor fi obligate să menţină cursele către acea destinaţie, timp de doi ani şi jumătate.

Beneficii multiple

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, este de părere că aceste noi rute de transport vor spori oportunităţile de afaceri, iar Clujul va fi capabil să atragă noi investitori. El a explicat că posibilitatea transportului rapid, inclusiv a celui aerian, contează atunci când oamenii de afaceri iau decizia de a investi într-o altă ţară. De asemenea, directorul aeroportului din Cluj-Napoca, David Ciceo, spune că această măsură va implusiona turismul în oraş. „Fiecare turist cheltuieşte circa 150 de euro, bani care rămân în Cluj. Dacă punem problema unui sejur de o săptămână, turistul cu pricina cheltuieşte circa 1.000 de euro, bani care ajung în economia locală”, a declarat David Ciceo.

El a mai explicat faptul că, în momentul de faţă, Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca a fost singurul din România care a decis să respecte toate regulile atunci când a venit vorba de acordarea ajutorului de stat. El a mai spus că reprezentanţii Comisiei Europene au în lucru 65 de investigaţii referitoare la acordarea unor forme ilegale de ajutor de stat, iar printre aeroporturile vizate de această investigaţie se numără şi cel din Târgu-Mureş, cu care aeroportul clujean se află în concurenţă directă.

Cele două aeroporturi au fost angrenate într-un adevărat război comercial pentru o serie de curse aeriene, inclusiv unele dintre cele ale operatorului low-cost est-european WizzAir.

Cum se va numi aeroportul clujean?

Subvenţiile acordate de Consiliul Judeţean companiilor care vor deschide noi rute vor fi stabilite în urma unei licitaţii, care va începe în data de 20 august şi se va încheia în data de 20 septembrie. Aceste decizii fac parte din strategia de repoziţionare a aeroportului clujean. Din această strategie face parte din schimbarea numelui, pentru că atât aeroportul din Cluj, cât şi aeroportul din Târgu-Mureş poartă numele „Transilvania”. Noul nume al aeroportului clujean va fi stabilit de o comisie din care vor face parte reprezentanţi ai mediului academic, ai cultelor religioase şi ai presei.

Cele mai citite

Dezbatere electorală în Moldova: Stoianoglo: Campania mea a fost modestă și onestă. Sandu: Cetățenii vor un vot protejat!

Dezbaterea s-a desfășurat fără un moderator, iar cei doi contracandidați și-au adresat reciproc întrebări Alexandr Stoianoglo i-a propus contracandidatei sale la alegerile prezidențiale, Maia Sandu,...

Piața muncii va fi marcată în 2025 de scădere în angajări și creșteri salariale moderate, spun experții

Piaţa muncii se află într-un moment de cumpănă. Anul 2024 este unul în care companiile de pe piaţa locală se preocupă mai mult de...

Sindicatul de la Metrou, un ultim termen pentru contractul colectiv de muncă. În caz contrar amenință cu greva generală

Sindicatul Unității Sindicatul Liber Metrou (USLM) a decis să prelungească discuțiile cu conducerea Metrorex până pe 31 octombrie privind contractul colectiv de muncă. Președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă