-0.1 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăSpecialSubventii pentru sistemele individuale de incalzire

Subventii pentru sistemele individuale de incalzire

»  Doua asociatii de proprietari au dat Guvernul in judecata pentru discriminare la plata subventiilor pentru incalzire.
»  Statul nu acorda subventii pentru persoanele care s-au debransat de la sistemul centralizat.
»  Cei care au centrale proprii sunt nevoiti sa plateasca mai mult decat vecinii racordati la RADET.

Doua asociatii de proprietari din cartierele Crangasi si Berceni, debransate de la RADET, au dat in judecata Guvernul pentru a le plati subventiile la producerea energiei termice, asa cum se intampla in cazul sistemelor centralizate de incalzire. Oamenii se considera discriminati pentru ca timp de sase ani nu au beneficiat de subventii, desi si-au achitat toate obligatiile catre stat. Din cauza cresterii preturilor la gaze, cei debransati de la RADET au ajuns sa plateasca mai mult pentru o gigacalorie decat vecinii lor conectati la sistemul centralizat. In momentul montarii centralelor de bloc, pretul gigacaloriei obtinute era la jumatate fata de energia termica livrata de RADET.

Cu jalba in instanta
In 2002, doua asociatii de proprietari din Capitala au decis sa se debranseze de la sistemul centralizat de incalzire si sa-si instaleze centrale termice de bloc. "La acea vreme, obtineam gigacaloria la jumatate de pret fata de cea livrata de RADET. In timp, au crescut preturile la gaze si am ajuns sa platim in prezent mai mult decat la RADET", a declarat Lucia Laza, administratorul blocului D2 de pe strada Izvorul Crisului din Berceni. Din 2002 pana acum, locatarii nu au mai primit nici o subventie de la stat pentru producerea de energie termica. Ei se considera discriminati fata de vecinii de la alte blocuri care au ramas clientii RADET si care platesc mai putin din cauza ca statul subventioneaza producerea de energie termica in sistem centralizat. Proprietarii din cele doua blocuri au facut si calcule cu sumele pe care le-ar avea de incasat de la stat. Suma totala pentru cele doua blocuri se ridica la peste 700.000 de lei pentru ultimii sase ani.

La Bruxelles
Daca instantele din Romania nu le vor da dreptate, oamenii sunt decisi la apeleze la institutiile europene. "In situatia in care nu ni se va face dreptate, suntem hotarati, ca oameni care sufera de discriminare si nedereptatea autoritatilor, sa continuam actiunea la instantele judecatoresti din tara, precum si la Directia Generala pentru Concurenta din cadrul Comisiei Europene cu sediul la Bruxelles", se arata in memoriul trimis autoritatilor de Jan Bratu, presedintele asociatiei de proprietari din Crangasi nr. 9.

Municipalitate
» Raspuns negativ
"Subventia pentru enegie termica se acorda, conform OG nr. 36/2006, numai populatiei racordate la sistemul centralizat de termoficare", se arata in raspunsul trimis de Directia Utilitati Publice din Primaria Capitalei cetatenilor nemultumiti.
Pentru ca nu exista o baza legala, deocamdata edilii nu pot plati subventii pentru producerea energiei termice in sisteme individuale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă