» Cota obligatorie de energie verde, achizitionata de furnizori de la producatori, se va tripla pana in anul 2009.
» Pentru un certificat verde – 1 MWh de energie "curata", producatorul primeste o suma suplimentara de pana la 42 euro.
» Fondul de Mediu finanteaza cu pana la 20 milioane lei proiectele operatorilor economici si ale primariilor.
Administratia fondului pentru Mediu finanteaza proiectele de valorificare a surselor regenerabile de energie (eoliana, solara, geotermala, biomasa, microhidrocentrale). Fondul de Mediu suporta in proportie de 50% costurile eligibile ale proiectelor pentru agentii economici si 60% pentru autoritatile locale. Pana in anul 2010, Romania, conform angajamentelor asumate la integrare, trebuie sa asigure din surse "verzi" energie electrica care sa acopere 33% din consumul national, urmand ca procentul sa creasca la 35% in anul 2015 si 38% in anul 2020.
Cote obligatorii
Potentialul tarii noastre in domeniul producerii de energie verde este constituit din 65% biomasa, 17% energie eoliana, 12% energie solara, 4% microhidrocentrale si circa 2% rezerva geotermala. In ultimii 3 ani, in Romania, in domeniul utilizarii energiilor alternative provenite din surse verzi, s-au investit 300 milioane euro. "Anul trecut, cota de energie verde pe care orice furnizor a fost obligat sa o achizitioneze de la producatori a fost de 2,2% din totalul energiei electrice contractate, aceasta cota urmand sa se tripleze pana in anul 2009", a precizat Attila Korodi, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile.
Principalul instrument destinat investitorilor in energii curate il reprezinta certificatele verzi, un sistem prin care furnizorii de energie electrica trebuie sa achizitioneze o cota obligatorie de energie electrica provenita din surse regenerabile, pe care sa o furnizeze consumatorilor. Suma suplimentara pe care un producator o poate primi pentru un certificat verde (1 MWh de energie curata) este cuprinsa intre 24 si 42 euro.
Valoarea finantarilor oferite de Fondul de Mediu pentru proiectele de utilizare a energiilor regenerabile este cuprinsa intre 50.000 lei si 20.000.000 lei, durata finantarii fiind de 24 luni de la data incheierii contractului. Pana in prezent, AFM a aprobat un proiect de microhidrocentrala si 4 proiecte pe biomasa, avand deja in finantare alte 4 proiecte pe biomasa. Alte 14 aplicatii sunt in curs de analiza la AFM, dintre care 5 pentru energie eoliana.
Potential ridicat
Romania are un potential ridicat de biomasa, care reprezinta aproape 19% din consumul total de resurse primare. Numai prin consumul de reziduuri si deseuri vegetale, in mediul rural s-ar putea acoperi 89% din caldura necesara locuintelor si prepararii hranei. Pe termen mediu si lung, cresterea cantitatii de biomasa s-ar putea asigura din plantatii (arbusti si arbori cu perioada redusa de crestere) pe suprafete degradate, terenuri agricole dezafectate sau scoase din circuitul agricol.
Un alt potential de energie regenerabila este energia solara, utilizata pentru producerea de apa calda menajera din locuintele individuale. Daca s-ar exploata la maximum intregul potential solar din tara noastra, s-ar putea substitui in aceasta forma aproximativ 50% din volumul de apa calda menajera sau 15% din cota de energie termica pentru incalzirea curenta. Studiile efectuate arata ca, in conditiile meteo-solare din Romania, un captator solar-termic functioneaza, in conditii normale de siguranta, pentru perioada martie-octombrie, cu un randament ce variaza intre 40 si 90%.
Certificatul verde
Furnizorii de energie electrica vor trebui sa achizitioneze o cota obligatorie de energie electrica provenita din surse regenerabile. Principalul instrument destinat investitorilor in energii curate il reprezinta certificatele verzi. Un certificat verde este echivalent cu 1 MWh de energie "curata". In acest sector, necesarul de investitii pana in anul 2015 este estimat la 2,7 miliarde euro, din care peste 2 miliarde investitii directe.