Statul nu a deblocat inca fondurile necesare infiintarii substatiilor de la Cobadin si Negru Voda.
Termenul autoimpus de minister pentru deschiderea celor doua unitati expira zilele acestea.
SAJ Constanta se confrunta cu numeroase probleme, reusind sa faca cu greu fata solicitarilor existente. Vina pentru aceasta situatie apartine Ministerului Sanatatii, forul care supervizeaza activitatea serviciului judetean. Ministerul este responsabil pentru esuarea planului de infiintare a unor substatii la Cobadin si Negru Voda. Aprobarea a fost data de aproape doua luni, dar nu au fost gasite si sumele necesare pentru crearea substatiilor. Surprinzator este faptul ca tocmai "centrul" a fost cel care a fixat termenul de 60 de zile in care unitatile constantene ar fi trebuit sa ia fiinta. Ministerul nu deblocheaza la timp posturile vacante, astfel ca SAJ Constanta se afla mereu in criza de personal. De asemenea, programul de reinnoire a parcului de masini este la un pas de a esua lamentabil.
La inceputul lunii martie, Ministerul Sanatatii a aprobat cererea SAJ Constanta de a infiinta doua substatii la Cobadin si Negru Voda. Acestea trebuiau deschise in maximum doua luni si urmau sa aiba fiecare cate zece angajati, soferi si asistente medicale. Termenul autoimpus de minister expira zilele acestea insa infiintarea celor doua unitati ramane inca un vis indepartat, despre care nu se stie daca se va realiza vreodata. Nu s-a facut inca nimic concret, intrucat cei de la Bucuresti au ratacit proiectul printr-un sertar de birou si nu se grabesc sa gaseasca fondurile necesare rezolvarii problemei. Persoanele care locuiesc in zonele sus-mentionate sunt condamnate asadar sa astepte ca ministeriabilii sa aprobe alocarea sumelor si sa dispuna inchirierea spatiilor in care unitatile vor functiona. Cat timp va mai dura pana cand acest proiect va fi finalizat este o intrebare la care numai timpul ne va putea raspunde. SAJ Constanta a solicitat crearea celor doua substatii, intrucat aici exista foarte multe solicitari la care se ajunge foarte greu cu echipajele unitatilor deja existente. In sezonul estival, majoritatea masinilor sunt in zona litorala iar timpul pentru ca un echipaj sa ajunga la o solicitare la Negru Voda poate fi uneori chiar si de o ora. Nici iarna nu este mai bine, intrucat drumurile se inzapezec foarte repede iar medicii ajung de asemenea, foarte greu la destinatie. Modul in care ministerul a stiut sa "rezolve" problema celor doua substatii reprezinta o noua dovada de crasa neseriozitate.
Program
Printre numeroasele tentative nereusite de resuscitare a activitatii serviciilor judetene de ambulanta (SAJ) se numara si cea privind programul de reinnoire al parcurilor de masini. La inceputul acestui an, Ministerul Sanatatii anunta ca a gasit, in sfarsit, o cale de rezolvare a problemelor din teritoriu. La finele lunii februarie chiar a fost anuntata oficial demararea programului national de reforma, prin care SAJ-urile din teritoriu ar urma sa primeasca dotari tehnice adecvate. Directorul general al SAJ Constanta, medic Vasile Popescu declara in urma cu ceva timp ca, potrivit proiectului, in termen de maximum un an, in judetul nostru vor fi aduse in jur de 45 de ambulante. Trei sferturi dintre acestea ar fi fost masini pentru urgente (tipurile B si C), in timp ce restul urma sa fie compus din autovehicule pentru transferuri si consultatii la domiciliu. Mai bine de 30 de masini ar fi trebuit sa ajunga la Constanta in intervalul august-decembrie 2007. Pentru ca acest proiect sa fie realizat, Ministerul trebuia insa ca pana acum sa intocmeasca documentatia necesara pentru achizitionarea vehiculelor. Nu s-a facut inca nimic concret astfel incat si acest nou program al Ministerului este condamnat sa esueze, fiind greu de crezut ca, in contextul numeroaselor schimbari intervenite in ultimul timp, proiectul ar mai putea fi dus la indeplinire, in termenul prevazut. Din cauza modului greoi in care Ministerul ii supervizeaza activitatea, SAJ Constanta se confrunta si cu alte probleme grave. Astfel, desi unitatea sta foarte prost la capitolul personal, Ministerul deblocheaza foarte rar posturile vacante pentru ca acestea sa poata fi scoase la concurs. Mai mult, atunci cand minunea se produce si se deblocheaza cateva posturi, pentru acestea se prezinta doar candidati fara experienta sau prost pregatiti profesional. Acest lucru se intampla intrucat adevaratii specialisti evita serviciile de Ambulanta pentru ca salariile oferite sunt foarte mici. Un medic definitiv castiga in jur de 10 milioane dar munca depusa in acest domeniu este mult mai dificila si solicitanta in comparatie cu alte sectoare. Asistentele medicale prefera in general sa isi gaseasca de lucru in strainatate, unde sunt mult mai bine platite. In acelasi timp, soferii si ambulantierii (conducatori auto care pot acorda primul ajutor) sunt atrasi de ofertele venite din partea altor institutii, unde salariile sunt mai mari decst netul de 5-6 milioane promis de Ambulanta. In asteptarea masinilor mult-promise si a concursurilor de ocupare a posturilor vacante, SAJ Constanta este obligata sa faca fata problemelor cu mijloacele pe care le are la dispozitie in acest moment.
» 28 de medici In judetul Constanta
"In momentul de fata, Serviciul Judetean dispune de numai 28 de medici, dintre care 10 sunt la Statia centrala. Pentru a face fata, am apelat si la unii medici de la substatii. Problema este una serioasa, pentru ca nimeni nu se inghesuie sa vina la noi. Au fost organizate examene, dar s-au prezentat putini candidati. Mai mult, in ultimele doua luni ne-au plecat alti patru specialisti, unii la munca in strainatate iar ceilalti la alte institutii din judet. Cu actualul efectiv este extrem de dificil sa facem fata tuturor solicitarilor. De asemenea, SAJ beneficiaza in prezent de numai 26 ambulante mari in ideea in care sezonul estival este gata sa inceapa. Aducerea a 45 de masini noi ar reprezenta o innoire a parcului de masini de 80%."
Vasile Popescu, director general SAJ Constanta
» Fara ajutor
Zilele acestea se asteapta ca pe litoralul constantean sa soseasca cateva mii de turisti din tara si strainatate. Automat, numarul solicitarilor pentru Ambulanta va fi unul dublu fata de cel normal. In ciuda acestui fapt, SAJ Constanta va incerca sa asigure permanenta serviciilor cu efectivele obisnuite. Nu vor exista asadar echipaje din judetele vecine. SAJ intentioneaza sa deschida temporar o substatie in Neptun, pentru a interveni la timp in cazurile inregistrate in statiunile din sud.