22.7 C
București
marți, 8 octombrie 2024
AcasăSpecialSUA și Marea Britanie au interzis laptopurile și tabletele în avion, pentru...

SUA și Marea Britanie au interzis laptopurile și tabletele în avion, pentru cetățenii mai multor țări, ca urmare a descoperirii unor explozibili într-un iPad

Decizia Marii Britanii și a Statelor Unite privind interzicerea unor dispozitive electronice în bagajul de mână al pasagerilor care provin din anumite țări din Africa de Nord și Orientul Mijlociu a fost venit după ce ar fi fost descoperit un plan care prevedea ca materiale explozive să fie ascunse într-un iPad fals, au declarat surse de securitate britanice, citate de The Observer, informează Agerpres.

Sâmbătă, a intrat în vigoare interdicția Marii Britanii privind tabletele, laptopurile, consolele de jocuri și alte dispozitive mai mari decât un telefon mobil. Măsura se aplică zborurilor dinspre șase țări: Egipt, Iordania, Liban, Arabia Saudită, Tunisia și Turcia. Sunt afectați șase operatori aerieni britanici: British Airways, EasyJet, Jet2, Monarch, Thomas Cook și Thomson, cât și șase companii străine.

Anterior, SUA au adoptat o măsură similară, care vizează zborurile de pe 10 aeroporturi din opt țări — Iordania, Egipt, Turcia, Arabia Saudită, Maroc, Qatar, Kuweit și Emiratele Arabe Unite.

Sursa de securitate citată a spus că ambele interdicții sunt rezultatul unei combinații de factori, și nu a unui anumit incident. Potrivit sursei, unul dintre factori a fost descoperirea unui plan de a doborî un avion prin explozibili ascunși într-un iPad fals care părea extrem de autentic. Alte detalii în legătură cu acest plan, cum ar fi data, țara implicată sau gruparea din spatele său, rămân secrete.

Descoperirea acestui plan a confirmat temerile agențiilor de informați că grupările teroriste au găsit un nou mijloc de a introduce explozibili în bagajele de mână din cabina de pasageri, după încercări eșuate de a folosi dispozitive explozive ascunse în pantofi sau în lenjeria intimă.

O explozie în cabina de pasageri (unde teroristul poate poziționa dispozitivul explozibil lângă o ușă sau un hublou) poate avea un impact mult mai mare decât una în cală (unde teroristul nu are niciun control asupra poziției explozibilului, care se poate afla în mijlocul bagajelor, departe de marginea avionului), dat fiind faptul că pasagerii și echipajul ar fi trași afară prin orice gaură produsă astfel.

Cele mai citite

Zeci de percheziții la o rețea de cămătări care acordau împrumuturi cu dobânzi chiar de 100%

Poliția Română anunţă că sunt efectuate, marți dimineață, 37 de percheziţii în Ilfov, Dâmboviţa şi Bucureşti, într-un dosar în care 10 persoane sunt cercetate...

România, pe primul loc în Europa între statele cu cea mai redusă dependență de gaze

Ministerul Energiei anunță că, din 2027, vom fi tot numărul unu în Europa, dar ca producător de gaze naturale Criza energetică, volatilitatea prețurilor, războiul din...

Franța: Un avion de mici dimensiuni a căzut peste o casă

Un accident aviatic a avut loc luni în localitatea La Bretonnière-la-Claye, Franța, unde un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit în zidul unei case....
Ultima oră
Pe aceeași temă