19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialSUA şi Coreea de Sud declară că nu vor tolera noi atacuri...

SUA şi Coreea de Sud declară că nu vor tolera noi atacuri sau provocări ale Coreei de Nord

Secretarul american al Apărării, Leon Panetta, şi omologul său sud-coreean, Kim Kwan-Jin, s-au angajat vineri „să nu tolereze” nici un fel de atac al regimului de la Phenian asupra Coreei de Sud, după incidentele soldate anul trecut cu victime în rândul populaţiei sud-coreene, relatează AFP, citată de Mediafax.

Ei au apreciat drept „o ameninţare gravă” programul de îmbogăţire a uraniului care a fost dezvăluit de Phenian în noiembrie 2010 şi care asigură Coreei de Nord o a doua modalitate de producere a armamentului nuclear.

„Phenianul şi-a dovedit graba de a recurge la provocări care se soldează cu moartea unor persoane nevinovate”, a declarat Panetta, la încheierea unei vizite de trei zile la Seul.

„Nu va fi tolerată nici o agresiune sau provocare nord-coreeană”, au precizat Leon Panetta şi Kim Kwan-Jin, într-un comunicat comun.

Secretarul american al Apărării a declarat că Statele Unite nu vor reduce efectivele staţionate în Coreea de Sud – aproximativ 28.500 de militari – în pofida reducerilor bugetului american pentru Apărare.

„Cred că riscul ca regimul nord-coreean să recurgă la o nouă provocare anul viitor este ridicat”, a apreciat, la rândul său, Kim Kwan-Jin, referindu-se la aniversarea a 100 de ani de la naşterea fondatorului statului comunist, Kim Il-Sung, şi la procesul de succesiune la conducerea statului aflat în plină desfăşurare la Phenian. Actualul lider, Kim Jong-Il, fiul lui Kim Il-Sung, pregăteşte transferul puterii către cel mai mic dintre fiii săi, Kim Jong-Un, în vârstă de 27 sau 28 de ani.

O navă sud-coreeană a fost scufundată de o torpilă nord-coreeană în martie 2010, iar armata regimului de la Phenian a bombardat o insulă sud-coreeană în luna noiembrie a anului trecut. Cele două incidente s-au soldat cu moartea a 50 de sud-coreeni.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă