22.8 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăSpecialSUA se pregatesc sa renunte la "mii de ogive nucleare"

SUA se pregatesc sa renunte la “mii de ogive nucleare”

Presedintele american Barack Obama se pregateste sa prezinte Congresului o noua strategie de aparare nucleara, care va cuprinde o "reducere spectaculoasa" a numarului de arme atomice, a anuntat luni un inalt oficial al guvernului de la Washington, citat de cotidianul New York Times. Noua strategie – conceputa dupa declaratiile lui Obama din 2009 privind eliminarea, candva, a armelor nucleare din intreaga lume – este prima revizuire a doctrinei si a componentei arsenalului nuclear al SUA dupa 2002. Conform responsabililor din cadrul administratiei, Obama va prezenta Congresului, intr-o sedinta cu usile inchise, noua strategie care "va viza un rol sporit pentru armele conventionale in disuasiune", pastrand insa un element de descurajare important, dar mult mai restrans decat arsenalul din prezent.

 

Conform NYT, Obama va renunta la dezvoltarea de arme nucleare noi, inclusiv la bomba atomica antibuncar comandata de administratia Bush, optand pentru modernizarea armelor existente, dezvoltarea scutului antiracheta si a unui sistem de atac cu arme conventionale ultrarapid, care va putea lovi orice punct de pe glob in maximum o ora. Reducerea numarului de ogive nucleare s-ar putea ridica, potrivit surselor cotidianului american, chiar la cateva mii. Armele atomice care vor fi scoase din uz ar putea include si rachetele nucleare tactice amplasate in timpul razboiului rece in Europa, SUA demarand deja discutii discrete in acest sens cu aliatii europeni.   

Obama, care a invitat peste 40 de tari la un summit privind securitatea si neproliferarea nucleara, in perioada 12-13 aprilie, la Washington, a convenit anul trecut cu presedintele rus, Dmitri Medvedev, reducerea numarului de focoase nucleare intre 1.500 si 1.675 si a numarului de vectori purtatori intre 500 si 1.100. Tratatul de dezarmare pe care delegatia rusa si cea americana il negociaza de mai multe luni la Geneva va inlocui acordul START, incheiat in 1991, care a expirat pe 5 decembrie 2009. Aflat in vizita la Paris, Medvedev a declarat luni ca SUA si Rusia sunt "pe cale de a finaliza" negocierile.

Conform estimarilor pe 2009 ale Bulletin of Atomic Scientists – un grup de experti fondat in 1945 de inventatorii bombei atomice americane –, arsenalul nuclear american include in prezent peste 9.900 de ogive nucleare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă