Statele Unite au anuntat ca nu vor renunta la scutul antiracheta din Europa, declinand astfel oferta Rusiei de a folosi impreuna instalatiile radar din Azerbaidjan.
Seful Pentagonului, Robert Gates, a declarat ieri, cu prilejul reuniunii formale a ministrilor Apararii
din statele membre NATO, desfasurata la Bruxelles, ca oferta Kremlinului de a folosi o baza radar din Azerbaidjan nu se poate substitui planurilor SUA de amplasare a unui scut antiracheta in Europa, a informat Reuters.
"Am fost extrem de explicit in cadrul intalnirii, precizand ca percepem radarul din Azerbaidjan drept o capacitate aditionala si intentionam sa continuam cu (…) radarul din Cehia", a afirmat secretarul american al Apararii, dupa o intrevedere cu oficiali ai NATO si ai Rusiei. Washingtonul declina, astfel, oferta Rusiei de a folosi impreuna instalatiile radar din Azerbaidjan in schimbul renuntarii la dispozitivele antiracheta din Cehia si Polonia.
Purtatorul de cuvant al Kremlinului declarase anterior ca SUA ar trebui sa isi suspende dezvoltarea proiectului scutului cat timp analizeaza propunerea radarului azer, avansata in cadrul Summitului G8 de presedintele rus, Vladimir Putin. Gates si-a exprimat indoiala ca expertii vor veni cu o evaluare completa a ofertei ruse inainte de discutiile din 1-2 iulie dintre presedintele american si omologul sau rus.
Cea de-a doua zi a reuniunii de la Bruxelles a avut drept principala tema de discutie perspectiva instalarii in Cehia si Polonia a elementelor scutului american. Iar, pentru prima data in ultimele luni, statele NATO au avut o abordare comuna, aproband tacit proiectul SUA. Mai mult, ministrii s-au angajat sa studieze, pana la summitul Aliantei de la Bucuresti (aprilie 2008), implicatiile politice si militare ale instalarii sistemului. Ministrul roman al Apararii, Teodor Melescanu, a declarat ca a discutat cu Robert Gates probleme tehnico-militare bilaterale si perspectiva unor consultari periodice, in vederea stabilirii agendei summitului NATO de la Bucuresti, intrucat temele vor viza si strategia Aliantei pentru urmatoarele doua decenii.