Separatiştii proruşi din Ucraina au deja mai mult armament decât armatele unor ţări membre NATO, iar Rusia se pregăteşte să trimită şi mai mult, a acuzat vineri ambasadorul american la Kiev Geoffrey Pyatt. Acesta a publicat pe Twitter imagini prin satelit care ar arăta că Rusia s-a alăturat separatiştilor proruşi din estul Ucrainei într-un asalt total asupra armatei ucrainene în timpul rămas până la intrarea în vigoare a armistiţiului agreat joi la Minsk, potrivit Mediafax.
UPDATE 14:52 – Separatiştii proruşi din Ucraina au mai mult armament decât unele state NATO, acuză ambasadorul SUA
Separatiştii proruşi din Ucraina au deja mai mult armament decât armatele unor ţări membre NATO, iar Rusia se pregăteşte să trimită şi mai mult, a acuzat vineri ambasadorul american la Kiev Geoffrey Pyatt, într-un mesaj postat pe contul de Twitter, relatează agenţia Ukrinform în pagina electronică.
"Separatiştii au acum o forţă armată – cu tancuri, vehicule armate, artilerie grea şi sisteme de rachete – mai mare decât unele ţări NATO şi europene", a scris Pyatt.
Când Putin anunţa joi pactul, erau aşteptate doar nişte manevre înainte ca armistiţiul să intre în vigoare. În schimb, au avut loc confruntări sângeroase, extrem de intense, în apropiere de oraşul Debalţeve, asediat de către insurgenţi.
Citeşte şi: Escaladarea războiului din Ucraina prinde România într-un moment de maximă vulnerabilitate
În trei imagini prin satelit postate pe Twitter de către ambasadorul american în Ucraina Geoffrey Pyatt, apar imagini de la sol gri, urme pe zăpadă şi coloane de fum. Imaginile nu fac altceva decât să repete acuzaţiile formulate vineri de către purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Jennifer Psaki, potrivit cărora Washingtonul era "convins că acestea sunt sisteme militare ruseşti, nu separatiste".
Într-una dintre imagini sunt indicate patru rânduri de piese de artilerie remorcate şi unul de piese de artilerie autopropulsate, la nord-est de Debalţeve. Altă imagine arată ceea ce Pyatt afirmă că sunt sisteme de apărare antiaeriană, iar în a treia apar coloane de fum negru şi gros de la ceea ambasadorul prezintă drept "mobilizarea unui lansator rusesc de rachete multiple" lângă Şahtar.
Citeşte şi: Ucraina: Insurgenţii proruşi ameninţă cu extinderea ofensivei
Intensitatea şi amploarea violenţelor au provocat îngrijorări că înţelegerea semnată săptămâna aceasta – plină de prevederi prost definite şi ambigue consideră NYT – se poate dovedi la fel de ineficientă ca anteriorul armistiţiu de la 5 septembrie, tot de la Minsk.
Grupul Celor Şapte democraţii industrializate (G7) şi Uniunea Europeană (UE) au emis un comunicat comun în care şi-au exprimat "îngrijorarea faţă de situaţia din Ucraina" şi confruntările de la Debalţeve.
G7 a anunţat totodată că este pregătit să impună Rusiei sancţiuni suplimentare.
Insurgenţii separatişti proruşi susţinuţi de Rusia, denunţă G7 şi UE în comunicat, "operează (acum) dincolo de linia de contact agreată la Minsk în septembrie 2014, provocând numeroase victime civle".
Alt semn al îngrijorării Occidentului, care susţine Kievul, este intenţia Guvernului canadian de a furniza armatei ucrainene imagine radar prin satelit care să susţină trupele din est, a declarat ministrul canadian al Apărării Jason Kenney într-un interviu pentru postul de radio CBC. Oferirea acestor informaţii a fost "singura mare rugăminte adresată de către preşedintele ucrainean Petro Poroşenko în timpul vizitei sale la Ottawa, în septembrie", a spus Kenney.
Bombardamente de artilerie continuau să se audă în zona Debalţeve sâmbătă. Oraşul este un nod feroviar strategic. Rebelii proruşi au anunţat că au preluat controlul asupra drumului către localitate, asediind forţele guvernamentale.
Deschide galeria foto de mai sus pentru a vedea pozele din satelit.