-1 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialSUA poate deveni competitorul direct al Rusiei pe piața energiei globale

SUA poate deveni competitorul direct al Rusiei pe piața energiei globale

Statele Unite ale Americii vor inunda piața cu mari cantități de gaz natural lichefiat (GNL) începând cu acest an, scrie The Telegraph. Prin această inițiativă SUA va schimba semnificativ geo-politica energiei globale și va fi o amenințare față de dominația gazului rusesc în Europa.   

”Anticipăm că vom ajunge un jucător major și cred că vom avea un impact mare. Vom influența toată piață globală de GNL”, spune Ernest Moniz, secretarul american pentru energie.”€œ, estimat oficialul.   

Moniz a explicat că patru terminale GNL de export sunt în construcție și primul val de exporturi ar putea începe până la sfârșitul acestui an sau, cel târziu, până în prima parte a lui 2016.  

”În mod cert, în acest deceniu, există șanse bune să ajungem un exportator de GNL de dimensiunile Qatarului, care astăzi este cel mai mare exportator de GNL”, a declarat acesta la un summit pe energie din texas.   

Creșterea producției de gaze de șist a SUA a transformat deja piață globală, a arătat Moniz. ”€œAm fi importat foarte mult GNL până acum. Acele cargouri ar fi mers în altă parte și ar fi avut un impact semnificativ asupra pieței europene”, a explicat el. 

Citește și: Putin a acceptat prelungirea acordului de livrare a gazelor în Ucraina

Producătorii de gaz de șist ce s-a reunit la Houston au spus că exporturile ar putea fi mult mai mari, existând potențialul de a devansa Rusia din poziția de cel mai mare furnizor de gaz natural de toate tipurile.   

”Au trecut doar 15 ani dintr-un proces ce va dura 150 de ani”, a declarat Steve Mueller, șeful companiei Southwestern Energy, al patrulea producător de gaz din SUA.   
  
Bazinul Marcellus, aflat la o adâncime de o milă, ce se întinde din West Virginia până în statul New York, trecând prin Pennsylvania, este cel care susține creșterea explozivă.  Fracturarea cu tehnologii avansate a făcut posibil că o singură sondă să extragă mai mult gaz decât se credea acum cinci ani. Deși la un moment dat se aprecia că este în declin, Marcellus produce 113 miliarde de metri cubi anual.  Producția este comparabilă cu exporturile Rusiei în Europa prin conductele Nord Stream, Yamal și Brotherhood. 
  
Mueller îi respinge pe cei care susțin că industria gazelor de șist are probleme mari, el insistând că prețul extracției scade atât de rapid la compania sa și la altele, încât e cu un pas în față în față ieftinirilor de pe piață energiei.   

Autoritățile americane previzionează că prețul gazului va crește, în termeni reali, la 4,88 dolari până în 2020 și la 7,85 doalari până în 2040.  

De menționat este faptul că, firmele din extracție produc cu o treime mai mult gaz acum, cu 280 de sonde, față de cât extrăgeau în 2009 cu 1200 de sonde. Producția totală de gaz de șist a urcat la aproape 350 miliarde de metri cubi, acoperind jumătate din producția de gaz din SUA, în condițiile în care acum zece ani era practic zero.   

Citește și: Cum schimbă lumea Revoluţia Gazelor de Şist din America

Administrația Obama a fost reticentă până acum să aprobe noi terminale de export de GNL, parțial din cauza îngrijorărilor că SUA își vor pierde avantajul enorm din energie și al costurilor cu combustibilii din industrie.   

Gazul se vinde cu 7 dolari în Europa și cu peste 10 dolari în Asia de Nord Est, de patru ori mai scump decât în SUA.  

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă