17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialSUA muta scutul mai aproape de Iran

SUA muta scutul mai aproape de Iran

Potrivit ziarului Gazeta Wyborcza, surse de la Washington sustin ca strategii americani iau in prezent in calcul baze de interceptare mobile si instalatii fixe in Israel, Turcia si un loc din Balcani. "Semnalele trimise de generalii de la Pentagon sunt absolut clare: administratia Statelor Unite cauta alte solutii privind apararea antiracheta decat bazele in Polonia si Cehia", a declarat pentru cotidianul polonez un lobbyist american cu experienta, dedicat promovarii proiectului de aparare antiracheta. Riki Ellison, presedintele si fondatorul Aliantei pentru Apararea Antiracheta, o organizatie nonprofit care militeaza din 2002 pentru desfasurarea unui sistem antiracheta care sa apere SUA, a dezvaluit ca, in cadrul unei intalniri cu reprezentantii industriei de aparare referitoare la sistemul antiracheta, "generalii (desemnati de Pentagon pentru discutii – n.n.) nu au mentionat nici macar o data planurile privind Polonia si Cehia". Singurele referiri la Polonia au fost cele dintr-un discurs pronuntat de generalul Kevin Chilton, seful Comandamentului Strategic al Armatei SUA, in care acesta a descris, pe larg, cat de dificil va fi pentru Moscova sa accepte amplasarea bazei de interceptare in Polonia.

La aceeasi intalnire insa, reprezentantii gigantului aeronautic si de aparare Boeing au propus dezvoltarea de unitati mobile de interceptare a rachetelor. Gazeta Wyborcza sustine, fara a cita insa vreo sursa, ca Administratia Obama ia in calcul si locatii alternative din Israel si Turcia, precum si "probabil (un loc – n.n.) undeva in Balcani". Presedintele Obama a anuntat inca de la preluarea mandatului ca va reanaliza "eficienta si costurile" proiectului de scut antiracheta, lansat, potrivit Administratiei George W. Bush, pentru a contracara amenintarile venite din partea unor tari considerate drept iresponsabile, precum Iranul si Coreea de Nord.

Proiectul a suscitat opozitia virulenta a Rusiei, care sustine ca scutul vizeaza reducerea eficientei propriului arsenal balistic, ca dezechilibreaza balanta strategica globala si genereaza o noua cursa a inarmarii, identica cu cea din timpul Razboiului Rece.
Moscova a amenintat ca, in replica, va amplasa vectori balistici tactici Iskander (racheta multifunctionala cu incarcatura conventionala si raza de actiune de 400 km) in Kaliningrad, la frontiera cu Polonia. Ca argument pentru caracterul antirusesc al proiectului, expertii Moscovei au subliniat ca statia de interceptare din Polonia nu acopera o arie importanta din flancul sudic al Aliantei Nord-Atlantice – din sudul Romaniei pana in Turcia.

Colaborare
» Centru ruso-american de detectare a lansarilor de rachete
Rusia si Statele Unite vor sa creeze un centru de control balistic care ar putea avea sediul la Moscova, pentru a evita accidentele sau neintelegerile in cazul unor lansari incidentale de rachete, a declarat seful Statului Major rus, generalul Nikolai Makarov, citat de AFP. "Se desfasoara activitati pentru a institui un post de control comun, astfel incat sa asiguram controlul lansarilor de rachete si sa ne putem da seama de orice lansare neautorizata", a declarat Makarov. "Ne-ar proteja tara de un eventual accident care s-ar putea produce", a explicat generalul, precizand ca locul in care ar putea fi amplasat un asemenea centru este in discutie, Moscova fiind una dintre optiuni.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă