20 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialSUA-Israel, criză fără precedent

SUA-Israel, criză fără precedent

Anunțul privind construcția a 1.600 de case în cartierele palestiniene, făcut în timpul vizitei vicepreședintelui american, a deraiat nego­cierile mediate de SUA cu palestinienii. Administrația Obama l-a etichetat drept „o insultă”. Conform aprecierii ambasadorului israelian la Washington, istoricul Michael Oren, tensiunile din relația Israelului cu Statele Unite reprezintă „cea mai serioasă criză” din relațiile celor două state din 1975, anul când secretarul de Stat al SUA Henry Kissinger l-a constrâns pe premierul Yitzhak Rabin să retragă parțial armata israeliană din Peninsula Sinai.

După ce duminică principalul consilier politic al președintelui Barack Obama a calificat anunțul privind colonizarea în Ierusalimul de Est drept „o insultă” la adresa SUA, Oren  i-a instruit pe consulii israelieni de peste Ocean să facă toate eforturile pentru a convinge partea americană că Israelul nu a intenționat să jignească Statele Unite.

Creionate încă de la venirea în fruntea guvernului israelian a liderului Likud,  Benjamin Netanyahu, tensiunile din relația SUA-Israel au izbucnit săptămâna trecută într-o criză diplomatică de proporții, care, în condițiile coaliției transpartinice de la Tel Aviv, riscă să aducă un final prematur al mandatului lui Netanyahu în fruntea guvernului.

Pe 9 martie, chiar când vicepreședintele SUA sublinia, în cadrul vizitei oficiale, cât de solide sunt relațiile bilaterale, Ministerul israelian de Interne anunța că a aprobat construirea a încă 1.600 de locuințe în Ierusalimul de Est – parte a orașului a cărei anexare de către Israel în timpul conflictului din 1967 nu este recunoscută de comunitatea internațională.

Oprirea construcțiilor în Cisiordarnia – o solicitare palestiniană cheie pentru procesul de pace – era deja subiectul unor dispute aprige între Netanyahu și Administrația Obama. Sub presiunea Washingtonului, premierul israelian promisese în noiembrie anul trecut suspen­darea timp de 10 luni a colonizării, fără să facă nici o referire la Ierusalimul de Est, pe care Israelul îl tratează distinct de restul teritoriului palestinian.

Criza din relația cu Statele Unite l-a expus deja pe Netanyahu unei avalanșe de critici din partea presei israeliene, dar și a aliaților din coaliția de guvernare. Presa de stânga, dar și Partidul Muncii – un aliat important de guvernare – au denunțat sabotarea relației cu SUA în contextul agravării amenințării iraniene, în timp ce formațiunile și ziarele de dreapta l-au atacat pe Netanyahu pentru lipsa de fermitate în fața americanilor.

Cele mai citite

Deficit bugetar în creștere: 81 miliarde lei în primele opt luni din 2024

Ministerul Finanțelor a publicat vineri datele privind execuția bugetului general consolidat pentru primele opt luni ale anului 2024, evidențiind un deficit bugetar de 81...

România, tot mai dependentă de importuri: Peste 25% din legume și 40% din fructe aduse din străinătate

Peste un sfert din legumele consumate în România și 40% din fructe provin din import, conform unei analize realizate de Ziarul Financiar, pe baza...

Naomi Osaka, început excelent sub îndrumarea lui Patrick Mouratoglou!

Naomi Osaka a reușit să încheie o serie lungă de meciuri pierdute după ce s-a alăturat antrenorului Patrick Mouratoglou, având un start excelent la...
Ultima oră
Pe aceeași temă