Vizita în China a unei delegaţii americane conduse de secretarul de stat Hillary Clinton ar fi trebuit să stea sub semnul îmbunătăţirii relaţiilor economice dintre cele două ţări – dacă Chen Guangcheng, un activist orb pentru drepturile omului, nu s-ar fi refugiat, cu câteva zile înaintea aterizării lui Clinton la Beijing, în incinta ambasadei americane din capitala Chinei.
Chen, ţinut din 2010 sub arest la domiciliu în oraşul Linyi, a reuşit să evadeze cu ajutorul unor prieteni apropiaţi şi, după câteva zile petrecute în case conspirative din Beijing, a ajuns sub oblăduirea diplomaţilor americani. Iniţial, activistul a refuzat oferta acestora de a rămâne pentru o perioadă nedeterminată în ambasadă, iar americanii au reuşit, după tratative cu guvernul chinez (la fel de puţin interesat de un scandal diplomatic), să obţină ca activistul şi familia sa să se mute în apropierea Beijingului, iar Chen să poată urma cursurile unei facultăţi de drept; oficialii americani erau dispuşi să garanteze pentru siguranţa dizidentului, care a părut să fie convins de asigurările primite, după cum relatează cotidianul american The Washington Post.
Însă o vizită a lui Chen la spitalul din Beijing, unde a fost tratat pentru o rană la picior suferită în timpul evadării şi unde a întâlnit-o pe soţia sa, a fost suficientă ca disidentul să îşi schimbe complet părerea: soţia i-a relatat că după fuga sa, autorităţile locale au maltratat-o şi au ameninţat-o atât pe ea, cât şi pe copiii cuplului cu urmări deosebit de neplăcute în cazul în care Chen nu părăseşte de bună voie ambasada. Speriat, Chen a declarat, într-un interviu acordat publicaţiei americane Newsweek, că Statele Unite l-au dezamăgit – şi a cerut totodată să fie lăsat să părăsească China împreună cu familia sa, în avionul secretarului de stat al SUA.
Autorităţile chineze nu s-au pronunţat încă în această privinţă, cerând însă oficialilor americani să nu se amestece în treburile lor interne – iar aceştia se văd acum nevoiţi să facă un şpagat dificil, încercând totodată să evite un conflict diplomatic cu Beijingul şi să îndeplinească dorinţa lui Chen. Deşi administraţia Obama şi-ar fi dorit să nu aibă parte de o asemenea situaţie într-un an electoral, „când America nu caută conflicte, conflictele vin la ea”, după cum notează Washington Post.