2.1 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăSpecialStudiu SF pentru turismul bistritean

Studiu SF pentru turismul bistritean

Primaria Bistrita a platit aproape 100.000 de lei pentru un studiu despre dezvoltarea turismului in zona, care este, insa, contestat de specialistii din cadrul Complexului Muzeal din localitate. Acestia spun ca propunerile facute de angajatii Institutului National de Dezvoltare-Cercetare in Turism (INDCT) Bucuresti, institutie care a realizat studiul, nici macar nu pot fi puse in practica.

Aiureli la Slatinita si Saratel
 
Potrivit studiului prezentat ieri de reprezentantii institutului bucurestean in sala mare a Consiliului Local Bistrita, turismul cultural nu este atractiv daca nu este imbinat cu divertismentul si sportul. In consecinta, reprezentantilor Primariei Bistrita li s-a sugerat sa amenajaze un complex hotelier la Slatinita, localitate componenta a Bistritei, si un sat de vacanta la Saratel, ale carui spatii de cazare sa aiba cel putin trei stele.
Potrivit studiului, in cele doua zone ar trebui amenajate stranduri, piscine acoperite, terenuri de sport, discoteci si alte puncte de atractie pentru turisti. Mai mult, la Saratel, autorii studiului au propus infiintarea unei "stani turistice", un local cu 60 de locuri in care sa se consume preparate de la stana.

Solutii neviabile

Cercetatorul stiintific Ioan Chintauan, director adjunct al Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud, a declarat, insa, ca nici una dintre cele doua zone nu poate fi amenajata turistic. La Saratel, spune specialistul bistritean, zona propusa de INDCT este declarata "arie protejata", intrucat acolo se afla un masiv de sare. Din acest motiv, sunt interzise atat constructiile, cat si amenajarile de alta natura.
In ceea ce priveste localitatea Slatinita, Chintauan a spus ca in zona nu se vor putea face vreodata investitii in turism, din cauza solului care aluneca frecvent. Un alt impediment este legat de pozitionarea nordica a localitatii, ceea ce duce la un climat de umezeala continua.
In schimb, Chintauan a declarat ca Bistrita ar putea avea o zona turistica in imediata vecinatate a cartierului Sarata, unde exista un teren viran care ar putea fi ocupat cu constructii. Zona, pe care specialistii INDCT nici macar nu au luat-o in calcul, este bogata in sare. Ioan Chintauan a declarat ca este surprins de usurinta cu care s-a realizat studiul fara a se tine cont de realitatile geologice.

Atuuri ignorate

Alti participanti la prezentarea de ieri a studiului au reclamat faptul ca s-au facut propuneri de imbunatatire a unor zone turistice private, cum ar fi baza de agrement apartinand firmei Mebis, unde municipalitatea nu poate impune transformari.
Autorii studiului au mai propus ca utilitatile sa nu mai aiba retele aeriene in zona centrului istoric al Bistritei, ci subterane, aceasta in conditiile in care municipalitatea a investit deja peste 300.000 de euro in transformarea zonei mentionate intr-una pietonala.

Contactat in legatura cu utilitatea studiului, purtatorul de cuvant al Primariei Bistrita, Mihai Rusti, a declarat ca un document de acest gen se impune, in conditiile in care orice administratie isi propune sa faca investitii si strategii.
"Ce pot spune este ca s-a organizat o licitatie anul trecut, ca acest institut a castigat si ca noi avem acum, la indemana, un document pe care sa ne bazam atunci cand vom face proiecte sau vom accesa diverse surse de finantare. Vom vedea in timp cat de util este acesta", a spus reprezentantul Primariei.

Cele mai citite

Andrei Muraru anunță că românii vor putea călători fără vize în SUA din 2025

Românii vor călători fără viză în Statele Unite ale Americii din 2025. Anunțul a fost făcut, miercuri, de ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru,...

Ilie Bolojan crede că anularea alegerilor din primul tur al prezidențialelor este o „chestiune foarte sensibilă”

Ilie Bolojan, proaspăt preşedinte interimar al PNL, după demisia lui Nicolae Ciucă, este de părere că o eventuală anulare a primului tur al alegerilor...

Ucraina ar fi nevoită să scadă vârsta de mobilizare în armată la 18 ani

Ucraina trebuie să ia în considerare scăderea la 18 ani a vârstei pentru mobilizarea în armată, astfel încât să asigure efectivele necesare pe front...
Ultima oră
Pe aceeași temă