Copiii expuşi indirect la fumul de ţigară sunt mai susceptibili să sufere de exces de greutate şi să aibă abilităţi cognitive mai sărace, conform unui studiu american citat de publicaţia franceză La depeche pe site-ul său, citată de Agerpres.
Ca şi în studiile anterioare pe această temă, şi acesta s-a bazat doar pe răspunsurile părinţilor la chestionare privind fumatul pasiv al copiilor lor. Deoarece rezultatele au fost considerate neconcludente, o echipă de cercetători de la Medical College of Georgia din Augusta (SUA) a decis să meargă mai departe cu acest studiu.
Pentru aceasta ei au apelat la 220 de copii obezi sau supraponderali cu vârste cuprinse între 7 până la 11 ani şi au evaluat expunerea lor la fumul de ţigară. În plus faţă de intervievarea părinţilor şi copiilor, ei au prelevat sânge pentru a măsura nivelul lor de cotinină, un derivat de nicotină, indicator al fumatului pasiv.
De asemenea, echipa a măsurat nivelul de activitate fizică al copiilor, un factor care poate influenţa în mare măsură prezenţa grăsimii în organism. După ce au analizat datele, au constatat o diferenţă de 25% între prezenţa nicotinei în sânge şi declaraţiile părinţilor. Totodată, ei au descoperit o legătură între fumatul pasiv şi obezitatea infantilă (inclusiv stomacuri mai mari şi o masă mai mare de grăsime).
Oamenii de ştiinţă au stabilit, de asemenea, o legătură între acest tip de fumat şi abilităţile cognitive mai mici, care pot duce la deficit de atenţie în clasă şi note mai mici la şcoală decât cele ale colegilor lor.
Chiar dacă mai multe studii anterioare au arătat efectele nocive ale fumatului pasiv asupra frecvenţei atacurilor de astm şi problemelor respiratorii la copii, acest ultim studiu nu a stabilit o legatură între expunerea la fumat şi unele probleme respiratorii ale subiecţilor, în special sforăitul.
Dr. Martha Tingen, unul dintre autorii acestui studiu, a comentat aceste rezultate subliniind faptul că, în general, copiii nu sunt în măsură sa evite fumatul din mediul în care trăiesc, aceasta fiind responsabilitatea părinţilor.
Echipa de oameni de ştiinţă consideră că este necesară conştientizarea problemelor de nutriţie, de activitate fizică şi de tabagism pentru prevenirea efectelor adverse atât asupra sănătăţii părinţilor, cât şi a copiilor lor.