0.6 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSpecialSTUDIU. Topul poftelor alimentare ale românilor

STUDIU. Topul poftelor alimentare ale românilor

Dulciurile ocupă primul loc în topul preferințelor alimentare a 63% dintre români, urmate de carbohidraţi şi mâncare de tip fast food, arată un sondaj realizat în luna februarie și prezentat de Mediafax.

Citește și: Dieta centenarilor. Ce să mănânci ca să trăiești 100 de ani

Printre cele mai râvnite alimente şi băuturi se numără fructele, în proporţie de peste 68%, urmate îndeaproape de ciocolată, preferată de aproximativ 65% dintre români, dar și prăjituri, cafea şi pizza, consumate de peste 50% dintre români.

În ceea ce priveşte atitudinea românilor vizavi de poftele culinare, mai mult de 60% dintre respondenţi declară că și le satisfac fără să aibă regrete. Pe de altă parte, trei din zece respondenţi reuşesc să îşi înfrâneze pofta alimentară, iar doi din zece români consumă alimentele de care au poftă, însă se gândesc ulterior la efectele negative ale acestora.

Când vine vorba de frecvenţa cu care apar poftele alimentare, peste 63% dintre respondenţi au declarat că li se întâmplă des şi foarte des să li se facă poftă de un anumit aliment.

Sportul este soluţia preferată de aproximativ 35% dintre românii care obişnuiesc să mănânce alimente bogate în grăsimi sau zaharuri, în timp ce aproximativ 26% dintre respondenţi apelează la dietele alimentare sau de detoxifiere. Suplimentele de slăbit sunt preferate de puţin peste 20% dintre respondenți. Acestea sunt incluse, de obicei, în diete şi sunt combinate cu sportul.

Citește și: FOTO. Ce alimente te ajută să îți accelerezi metabolismul și să slăbești

Cei mai mulţi români simt presiunea unei pofte alimentare cu preponderenţă pe timpul după-amiezei şi al serii, în timp ce doar doi din zece români au remarcat instalarea unor pofte culinare în preajma prânzului.

Cauza poftelor alimentare nu a putut fi identificată de toți respondenții, patru din zece români nu s-au putut gândi la factorii motivanți. Însă, peste 18% dintre români asociază poftele cu plictiseala, în jur de 17% cu stresul, iar pentru aproximativ 13% pofta alimentară apare atunci când altcineva consumă acel aliment sau băutură.

De asemenea, șase din zece români au urmat cel puţin o dietă alimentară. Dintre aceştia, majoritatea resimt o intensificare a poftelor culinare pe parcursul dietei. Peste jumătate dintre respondenţi au declarat că au ţinut cel puţin o dietă alimentară pe parcursul vieţii lor.

Tot în perioadele de dietă, se remarcă o rată mai mică de răspuns faţă de poftele alimentare. Astfel, peste 67% dintre românii care au ţinut cel puţin un regim alimentar pe parcursul vieţii lor au spus că în această perioadă nu au cedat poftelor.

Însă, aproximativ 20% dintre respondenţi au declarat că, deși au dat curs poftelor culinare în timpul dietei, au avut regrete şi de cele mai multe ori acest lucru a declanşat înăsprirea regimului.

Citește și: De ce să incluzi soia în alimentația ta

Pe de altă parte, peste 10% dintre respondenți au mărturisit că dieta alimentară nu i-a ajutat să reziste poftelor sau să regrete că le-au dat curs.

Sondajul a fost realizat de XL–S Medical, pe platforma online Ivox, în perioada 3 – 11 februarie, pe un eşantion de 4.683 de respondenți.

Cele mai citite

Infotrafic: Avertisment de ceață densă în 14 județe ale țării

ANM a emis mai multe coduri galbene de ceață densă, ghețuș și chiciură Centrul Infotrafic a transmis, printr-un comunicat, că „Se circulă în condiţii de...

Xi Jinping: China este „gata să lucreze” cu Trump

Liderul chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu președintele Joe Biden, o ultimă întrevedere înainte ca administrația Trump să preia conducerea Liderul chinez Xi Jinping a...

Infotrafic: Avertisment de ceață densă în 14 județe ale țării

ANM a emis mai multe coduri galbene de ceață densă, ghețuș și chiciură Centrul Infotrafic a transmis, printr-un comunicat, că „Se circulă în condiţii de...
Ultima oră
Pe aceeași temă