2.6 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialSTUDIU. Bulgaria are cel mai murdar aer din Europa

STUDIU. Bulgaria are cel mai murdar aer din Europa

Aerul din Bulgaria conţine mai mulţi poluanţi atmosferici decât orice altă ţară din Europa, potrivit celui mai recent studiu al Agenţiei Europene de Mediu, realizat în 386 de oraşe din Europa.

Bulgaria are cele mai mari concentraţii de particule de aer şi gaz provenite din arderea carburanţilor, concentraţii care pot cauza grave probleme de sănătate, precum astm sau cancer. De asemenea, Bulgaria are şi cea mai mare concentraţie de monoxid de carbon şi dioxid de sulf, potrivit raportului publicat de către Agenţia Europeană de Mediu.

În Sofia, capitala Bulgariei, poluarea este binecunoscută de toţi cei care au stat în oraşul sud-european chiar şi pentru câteva zile.

”Când te îmbraci cu un tricou alb, abia spălat, şi te plimbi pentru câteva ore prin Sofia, la întoarcere vei observa că tricoul a prins o tentă gălbuie, în partea gulerului şi pe faţă”, a spus  Alex Melamed, un locuitor al Sofiei, pentru New York Times.

”Uneori fac următorul experiment: mă plimb prin Sofia şi sunt atent să nu ating nimic, când ajung acasă şi mă spăl pe mâini, apa devine foarte murdară”, a mai spus Melamed.

Agenţia Europeană de Mediu a atras atenţia că Bulgaria nu este singura ţară cu probleme ale calităţii aerului respirat. Pe locul al doilea se clasează Polonia, urmată de oraşele din nordul Italiei.

Deşi cantităţile de poluanţii atmosferici au scăzut în Europa de-a lungul ultimilor zece ani, particulele şi stratul de ozon încă reprezintă o problemă. Studiul Agenţiei, desfăşurat pe perioada 2002-2011, a relevant însă că, în ultimii doi ani, procentul de orăşeni expuşi la particule poluante a crescut. Această situaţie a fost cauzată de perioadelor secetoase din 2010 şi 2011, care a dus la disperarea poluanţilor atmosferici, iar cercetătorii spun că o altă cauză ar putea fi încălzirea pe bază de lemne, la care s-a apelat tot mai mult în timpul crizei economice.

”O mare parte din populaţie nu trăieşte în medii sănătoase. Pentru a ajunge pe o traiectorie sustenabilă ( în protecţia mediului – n.r.), Europa trebuie să fie ambiţioasă şi să treacă dincolo de legislaţia actuală”, a spus directorul executiv al Agenţiei Europene de Mediu, Hans Bruyninckx.

În Bulgaria, influenţa sovietică asupra industriei a distras atenţia de la problemele de mediu. De asemenea, fiind una dintre cele mai sărace ţări din Europa, Bulgaria a făcut progrese aproape nesemnificative din punct de vedere al politicilor de mediu.

Totodată, într-un studiu din 2011 al Naţiunilor Unite, s-a arătat că Bulgaria, Armenia şi România au cea mai mare rata din lume a decesului provocat de poluarea atmosferică. Raportul a susţinut că poluarea din Bulgaria nu este la mare distanţă de poluarea din Beijing, oraş care a avut, în luna ianuarie, o concentraţie de poluanţi în aerul respirat de 40 de ori mai mare decât limita impusă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

”Oamenii folosesc combustibili interni atunci când nu îşi pot permite preţul la energie”, a spus expertul în calitatea aerului, Valentin Foltescu, atunci când a fost întrebat de cauzele pentru care poluarea din Bulgaria şi din ţările vecine a atins cote atât de înalte.  

Cele mai citite

Chemat să dea explicații! Ramin Rezaeian, convocat de comisia de etică după îmbrățișarea unei fane

Ramin Rezaeian (34 de ani), fundașul echipei Esteghlal și component al naționalei Iranului, a fost convocat de comisia de etică a Federației de Fotbal...

„Este o onoare”: Vinicius Jr reacționează la declarațiile lui Cristiano Ronaldo despre Balonul de Aur

Vinicius Jr (24 de ani) a reacționat după ce Cristiano Ronaldo (39 de ani) a declarat că brazilianul ar fi meritat să câștige Balonul...

Tragedie pentru Endrick! Un membru al familiei, ucis într-un atac armat în Brazilia

Atacantul brazilian Endrick, jucător al echipei Real Madrid, trece printr-un moment dificil după ce o rudă a sa ar fi fost împușcată mortal în...
Ultima oră
Pe aceeași temă