1 din 2 români, care ajung la stomatolog, are de rezolvat o problemă de protetică dentară, mai exact are nevoie de lucrări complexe, coroane sau proteze dentare, ceea ce înseamnă că şi-au pierdut deja structura iniţială a danturii, relevă un amplu studiu. Aşa cum este de aşteptat în faţa unei asemenea situaţii, pe ultimele locuri în lista serviciilor de care beneficiază pacienţii atunci când ajung pe scaunul dentistului sunt cele care ţin de profilaxie şi igienă dentară, chirurgie şi ortodonţie. 1 din 20 de pacienţi a optat pentru un control de rutină în acest an şi tot 1 din 20 şi-a dorit un detartraj sau un periaj profesional.
Dintre cei care trec pragul cabinetelor de stomatologie, cei mai mulţi, 27%, au între 31 şi 45 de ani, urmaţi de cei cu vârste cuprinse între 46 şi 65 de ani, respectiv 18 şi 30 de ani, fiecare categorie cu o valoare aproximativă de 17%. Femeile sunt mai atente cu sănătatea lor orală decât bărbaţii, la o diferenţă mică însă, 52 la 48%.
"Pacientul român este un pacient dificil. Vine la stomatolog atunci când îl doare ceva, într-o proporţie covârşitoare. Sunt foarte puţini cei ce vin pentru a preveni apariţia unei probleme, respectiv doar 5.55% din total. Acestia sunt cei constienţi de nevoia de prevenţie. Au fost educaţi aşa. În general, părinţii nu aduc copiii mici la dentist decât atunci când pe aceştia îi doare ceva. Educaţie înseamnă să te fi învăţat cineva, la un moment dat, că trebuie să îţi speli dintii, aşa cum îţi speli mâinile. Şi să faci asta. La fel este şi cu rutina unui control preventiv", susţine dr. Bilal Takkouzli, medic stomatolog.
"După protetică, lucrările efectuate frecvent sunt cele de implantologie, în jur de 15%, şi cele de endodonţie, puţin peste 9%. În momentul în care îţi lipseşte un dinte, ai o problemă. Lipsesc doi, ai o problemă dublă. Trei… deja păşeşti pe calea care va face ca, în 20 de ani, să devii purtător de proteză totală sau, în cel mai fericit caz, parţială. Aşadar, orice lipsă este o problemă de sănătate ce trebuie rezolvată. Ideal ar fi să nu ajungem, ca pacienţi, în situaţia de a scoate şi de a pune, în ciuda faptului că un implant dentar, odată osteointegrat şi corect protezat, controlat la timp – intervale de 6 luni, se va comporta precum dinţii acelui om. Pică dinţii, pică şi implantul", adaugă dr. Cristian Irimia, medic stomatolog.
Deşi aspectul dinţilor este un motiv des invocat pentru vizita la stomatolog, în realitate, mai puţin de 1% dintre lucrările efectuate sunt de estetică dentară, în timp ce serviciile din zona de ortodonţie sunt accesate de aproape 5% dintre pacienţi. Deşi se gândesc la aspect, pacienţii trebuie să îşi rezolve mai întâi problemele medicale, aşa că sunt puţini cei care au răbdare, până la 2 ani, să termine un demers stomatologic până la purtarea unui aparat ortodontic.
Analiza a fost realizată de un lanţ de clinici private, pe 2.500 de pacienţi, din Bucureşti şi din împrejurimi.