15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSocialEducațieStudiile în străinătate revin pe agenda educațională a tinerilor

Studiile în străinătate revin pe agenda educațională a tinerilor

Odată cu diminuarea efectelor pandemiei, din ce în ce mai multe instituții internaționale de învățământ își exprimă interesul pentru atragerea tineriilor români. Astfel, peste 50 instituții vor fi prezente la București pe 5 martie, la Iași (4 martie) și Constanța (6 martie)  la World Education Fair, cel mai complex târg educațional organizat în această primăvară.

“Interesul a crescut atât din partea universităților, dar și a tinerilor care vor să meargă să studieze în străinătate. Astfel, în calitate de consultanți educaționali am înregistrat o creștere de aproape 20% a cererilor de aplicații față de aceeași perioadă a anului trecut.

Ca urmare a BREXIT-ULUI observăm o tendință de orientare a interesului către țări europene ca Olanda, Italia,  Danemarca, dar și către SUA. Marea Britanie se menține totuși pe locul al doilea ca destinație.

De asemenea, tot ca tendință generală, observăm o creștere a interesului pe zona programelor de master, pentru că în ultimii ani au fost foarte mulți tineri care nu și-au constituit bugete suficiente pentru studiile de licență, dar care și-au dorit tot timpul să studieze în afară”, precizează Ana Maria Papp, Business Development Manager IntegralEdu.

În topul destinațiilor de studiu pentru care aplică tinerii români, Olanda se află pe primul loc, urmată de Marea Britanie, Italia, Danemarca, Germania și Spania.

Din punct de vedere al domeniilor alese, lucrurile nu sunt schimbate față de anii anteriori. Astfel, pe prima poziție în topul preferințelor se situează Computer Science & Engineering.

Pe locul doi se află studiile europene, urmate de Business și Creative Media and Game Technologies.  

Pe locul cinci în clasamentul preferințelor se regăsește domeniul Aerospace Engineering, înlocuind domeniul Drept, care se găsea anul trecut pe aceeași poziție.

Care sunt cele mai potrivite țări unde se poate studia cu bugete reduse

Din datele IntegralEdu reiese o creștere de 50% a aplicațiilor pentru studii de licență în SUA.

“Majoritatea aplicanților, merg în paralel cu formularele pentru obținerea unei burse care poate acoperi până la 100% din taxa de școlarizare,  în funcție de dosarul candidatului și situația  financiară a familiei”, adaugă Ana Maria Papp.

Unde se poate studia cu cele mai reduse bugete:

  1. Germania: până la 380 eur/semestru.  Costuri de trai lunare: 1000 EUR
  2. Italia:   de la 1000 eur/an. Costuri de trai lunare: 1300 EUR
  3. Belgia: 1000 eur/an.  Costuri de trai lunare: 800-1000 EUR
  4. Olanda: 2000 eur/an. Costuri de trai lunare: 800-1000 EUR
  5. Irlanda: 3000 eur/an. Costuri de trai lunare: 1300 EUR

Spre exemplu, în funcție de rezultatele la Bacalaureat pot fi obțite burse academice în Marea Britanie de până la 4000 de lire sterline reducere din taxa de școlarizare, iar pentru SUA între 30% și 50% reducere din taxa de școlarizare.

Universitățile din SUA sunt generoase în acoperirea taxelor prin oferirea de burse sportive, reducerea din taxă putând ajunge și până la 100% dacă persoana în cauză deține performanțe considerabile în sport.

Olanda este o țară cu potențial din acest punct de vedere, având în vedere opțiunile de ajutor financiar pe care le pune la dispoziție, acoperind în totalitate taxa de școlarizare de 2209 eur/an, dar și cheltuielile de trai sub forma de imprumuturi si grant-uri oferite de către statul olandez.

Aplicațiile pentru studiile liceale au crescut cu 20% în ultimii doi ani

În contextul sanitar actual, numărul solicitărilor pentru studii gimnaziale și liceale în străinătate a crescut cu 20% în ultimii doi ani. În topul preferințelor se situează Marea Britanie, urmată de alte destinații europene precum Elveția, Germania și Spania.

“Interesul pentru studii liceale în SUA și Canada este de asemenea în creștere. La ediția actuală a WEF vor fi reprezentate peste 20 de instituții de învățământ secundar și organizatori de tabere educaționale din Marea Britanie, Elveția, Germania și SUA.

Cele mai multe familii din România care își trimit copiii la studii liceale în străinătate aleg Marea Britanie ca destinație în special datorită rigorii academice dar și facilităților oferite de școli.

Însă argumentul principal este legat de oportunitățile academice pe care le au tinerii după absolvirea unui liceu în străinătate”, explică Raluca Niculae, Manager Departament Studii Liceale IntegralEdu.

Cât costă studiile la un liceu în străinătate și cum se obțin bursele?

Taxele anuale de studiu pentru un liceu sau o școală internațională de tip boarding (internat), unde sunt incluse masa, cazarea, taxele de studiu și activitățile extracurriculare pornesc de la 15.000 lire sterline pentru un colegiu Sixth Form și pot ajunge la 50.000 lire sterline pentru o instituție de top din Marea Britanie.

În schimb, costul mediu anual al unui liceu internațional din Germania, Austria și Spania este de 35.000 EUR, incluzând taxele de școlarizare, cazare și mese.  

“Din ce în ce mai multe școli independente oferă burse candidaților cu aptitudini speciale. Acestea se traduc prin reducerea parțială a costurilor anuale, iar procentele diferă de la un caz la altul, în funcție de bugetul anual alocat de fiecare instituție în parte și de rezultatele candidatului, la testele de admitere.

Bursele pot fi academice, sportive, muzicale sau artistice și se acordă elevilor care dau dovadă de performanțe deosebite într-una dintre aceste arii.  

Pentru Marea Britanie, de exemplu, deși taxele de școlarizare pot părea mari, trebuie luat în considerare tot pachetul oferit de școli, dar mai ales nivelul burselor academice, sportive sau artistice, care pot uneori acoperi până la 50% din taxele de scolarizare.  

În cadrul WEF, vizitatorii vor discuta direct cu reprezentanții liceelor internaționale pentru a afla care sunt opțiunile educaționale, bursele oferite și cerințele de admitere”, concluzionează Raluca Niculae.

Taberele educaționale și programele de vară pentru tineri revin în forță

Anii de pandemie au afectat activitatea organizatorilor de tabere educaționale și de programe de vară. Însă, odată cu diminuarea efectelor pandemiei crește interesul tinerilor pentru a participa la astfel de programe.

Nevoia de socializare și faptul că în ultimii doi ani aceștia au stat mai mult în case își spune cuvântul, iar la ediția actuală a WEF, familiile pot alege din zecile de programe de tabere pentru copiii lor.  Cei interesați pot discuta direct cu organizatorii și obține informații despre programe pe care nu le găsesc pe internet. Spre exemplu, unul dintre cele mai exclusivite programe de acest tip este o tabără de yachting organizată în Corsica, pe parcursul a două săptămâni.  

Pentru înscrieri în cadrul WEF, familiile pot beneficia de reduceri de până la 10% la anumite Edutabere din portofoliul IntegralEdu.

Printre destinațiile preferate pentru Edutabere se numară Marea Britanie, Elveția, Germania, Spania și SUA. O tabără educațională în Grecia sau Cipru îmbină foarte bine studiul cu activitățile recreative de vară.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Festivalul Internațional de Film BIFF – ediția aniversară 20

Cea de a XX-a ediție, aniversară, a Bucharest Internațional Film Festival, singura competiție cinematografică internațională de film de lungmetraj organizată în București, intră în...

Android 15 ar putea fi lansat la jumătatea lunii octombrie

Google a finalizat dezvoltarea kit-ului Android 15 pe platforma Android Open Source Project (AOSP), dar lansarea oficială pentru dispozitivele Pixel încă necesită timp suplimentar. Android...

Zece ani de închisoare pentru stomatologul acuzat de agresiune sexuală asupra influenceriței Lolrelai

Dentistul acuzat de influencerița Ștefania Costache, cunoscută sub numele de Lolrelai, a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru agresiune sexuală și lipsire...
Ultima oră
Pe aceeași temă