Universitatea Politehnica București va oferi burse studenților care desfășoară activități speciale de voluntariat, începând din acest an, a declarat joi, la deschiderea noului an universitar, rectorul instituției de învățământ superior Mihnea Costoiu, informează Agerpres.
„Împreună cu UNSR, cu Asociația Studenților din UPB, anul acesta, Universitatea oferă burse speciale pentru tinerii care desfășoară activități speciale. Sunt tineri care desfășoară activități de voluntariat în diferite locuri din București, de la case de copii, case pentru bătrâni, la ajutorul diferitelor familii, la ajutorul colegilor care vin spre exemplu de la casele de copii. Pentru aceștia și pentru foarte multe alte activități desfășurate în universitate acordăm burse speciale la nivelul burselor de studii”, a explicat rectorul.
Potrivit acestuia, valoarea burselor speciale este cuprinsă între 350 și 500 de lei pe lună pentru fiecare dintre studenții care participă la asemenea activități.
„Bugetul este unul generos, este acordat din veniturile UPB. (…) Bugetul pentru bursele sociale este între 15 — 20% din totalul sumelor acordate de universitate. Deocamdată, suma bursei sociale este de 250 de lei și, în funcție de discuțiile cu studenții, de la începutul semestrului vom lua decizia de a crește sau nu aceste burse. Propunerea noastră a fost de a crește cuantumul acestor burse. Întotdeauna deciziile le luăm în UPB împreună cu studenții”, a spus Costoiu.
Referindu-se la studenții străini care vin să studieze în UPB, rectorul a precizat că în acest an numărul lor a crescut, ajungând la 2.000.
„În fiecare an avem studenți străini, anul acesta mai mulți decât altădată, cifra depășește 2.000 și suntem extrem de bucuroși, sunt studenți din zeci de țări ale lumii. Aceștia vin pe acorduri bilaterale, pe acorduri multilaterale, acorduri ale statului român. Sunt foarte mulți studenți care vin și plătesc pe cont propriu. Din nefericire, sunt foarte mulți studenți străini care așteaptă să vină în universitatea noastră și care nu au primit încă viză. Sunt peste 1.000 de studenți care și-au depus dosarele, unii dintre ei au plătit și taxe de studiu în România la UPB și care nu au primit viză. Este un apel pe care îl fac la colegii pentru Oficiul pentru Emigrări pentru că așteptăm foarte mult aceste vize care nu vin”, a mai spus rectorul UPB. El a susținut că au existat studenți care nu au primit viză de intrare în România, dar au primit viză de intrare în Cehia, Ungaria.