Elaborat încă din august 2011, Statutul studentului, care cuprinde drepturi importante ale tinerilor din facultăţi, nu a fost adoptat nici până acum, iar ministerul Educaţiei mai pune o piedică în calea acestuia. Validarea de către rectori e considerată inutilă atât de conducerile universităţilor, cât şi de studenţi.
Adoptarea Statutului studentului a fost tergiversată şi nu ştie nimeni deocamdată când se va realiza, chiar dacă studenţii au cerut de mai multe ori urgentarea procedurilor.
Mai nou, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a cerut rectorilor să valideze actul respectiv, precizând că nu a fost stabilit un termen până la care Statutul să intre în vigoare.
„Este adevărat că am vorbit despre posibila intrare în vigoare a documentului la 1 octombrie 2011, dar statutul trebuie validat şi de rectori. Acel cod care statuează drepturile şi obligaţiile studenţilor este important să fie pus în practică”, a spus ministrul.
Organizaţiile studenţeşti nu sunt de acord cu această nouă amânare şi spun că ministerul are o atitudine antireformistă. „Cum mai poate fi considerat acesta un statut al studentului, daca el va reprezenta doar ce vor rectorii să reprezinte? Amintim că Legea Educaţiei precizează faptul că federatiile studenţeşti propun Codul drepturilor şi obligaţiilor studenţilor, iar MECTS îl adoptă prin ordin de ministru, fără să se specifice o implicare a rectorilor”, a declarat Cristian Lumezeanu, preşedintele Uniunii Studenţilor din România.
El a afirmat că statutul, în forma sa actuală, a fost supus dezbaterii în Senatele universităţilor cu mult înainte de începerea anului universitar şi s-a ajuns la o formă agreată de toate părţile.
„De ce se doreşte în acest moment forma agreată cu rectorii, nu cea stabilită până acum, la care reprezentanţii studenţilor au lucrat? USR consideră că în momentul de faţă, ministrul Funeriu calcă efectiv în picioare drepturile studenţilor. Suntem trataţi cu maximum de ignoranţă, iar MECTS evită dialogul cu federaţiile studenţeşti”, a afirmat Lumezeanu.
Amestecul rectorilor în prevederile Statutului este, astfel, considerat inadmisibil de către studenţi.
Rectorii resping validarea
Nici rectorii nu înţeleg de ce ar fi necesar ca ei să valideze Statutul studentului. „Validat în ce sens? Nu cred că rectorul trebuie să valideze un statut, studenţii au organizaţiile lor, fac propuneri, în alegerile care se desfăşoară acum îşi aleg reprezentanţii fără imixtiuni ale conducerii universităţii. Statutul nu are cum să fie validat de rectori, e aproape imposibil. Nu am primit nicio informare oficială în acest sens”, susţine Florian Popa, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.
Nici prorectorul Universităţii Transilvania din Braşov, Constantin Duguleană, nu înţelege de ce este necesară intervenţia şefilor din învăţământul superior: „Nu văd de ce ar trebui ca statutul să fie validat de rectori. Cred că ministrul a făcut asta ca să amâne statutul”.
Ce prevede statutul
Ministerul Educaţiei a elaborat proiectul pe 29 august 2011, el fiind prevăzut în Legea educaţiei, iar studenţii au cerut în mod repetat că actul să fie aprobat şi să intre în vigoare cât mai repede, chiar dacă nu există un termen concret în acest sens.
Proiectul Statutului prevede principiul participării studenţilor la viaţa academică prin structurile de reprezentare.
Studenţii vor fi reprezentaţi în toate forurile consultative, deliberative şi executive din cadrul universităţilor.
Reprezentanţii lor în Consiliile Facultăţilor şi în Senatele Universitare sunt aleşi prin vot direct, secret şi universal al tuturor studenţilor de la nivelul facultăţii, respectiv universităţii.
Procesul de desemnare a studenţilor membri în orice alte structuri consultative, deliberative şi executive se realizează în baza autonomiei universitare şi se stabileşte de către studenţi, prin reprezentanţii aleşi precum şi prin organizaţiile studenţeşti legal constituite.
Instituţiile de învăţământ superior nu pot condiţiona statutul de student reprezentant în funcţie de performanţele academice, prezenţa la cursuri, seminarii şi laboratoare.
Cadrele didactice nu se pot implica în procedurile de alegere a studenţilor reprezentanţi, indiferent de nivelul de reprezentare.