Formă și Culoare, jazz și rock, apă și foc, versuri șoptite de un violoncel rebel și percuții în rafale într-un spectacol-eveniment susținut de violoncelistul Adrian Naidin luni, 6 martie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj Napoca.
În deschiderea concertului va avea loc vernisajul expoziției “Culoare versus Formă, Exerciții de trans-fotografie”, un proiect experimental, care integrează, în structuri și limbaje artistice contemporane, cercetări academice din aria semanticii și a poeticii vizuale. Un exercițiu de reconfigurare a lumii prin decupaje din atelier și din cotidian, într-o selecție de 20 de lucrări excepționale, semnate de studenți din anul II ai Departamentului “Fotografie-video și procesare computerizată a imaginii” a Univesității de Artă și Design din Cluj-Napoca. În lumini și umbre, forme și culori, autorii propun un parcurs în care tradiția și experimentul și-au găsit firesc loc, stare și rost, întru poezia epresivității vizuale. Iar acesta deschide ușa către o nouă aventură, de data aceasta într-un univers imaginat la granița jazz-ului cu rock-ul, la granița muzicii culte cu un filon etno autentic. Tobe și violoncel, un proiect la rândul său experimental, explorat în premieră mondială, va fi prezentat într-un spectacol multidisciplinar, delicat și viguros, realizat în coproducție cu TVR Cluj. “Nimeni nu mai face, pe Glob, violoncel cu tobă. E o premieră mondială. Cele două instrumente, care aparent nu au nimic în comun, merg de fapt extraordinar împreună, la nivel înalt, de mare performanță. Îl apreciez foarte mult pe John Micu, care este pentru mine cel mai mare toboșar, nu numai din România. Nu bate în tobe, ci cântă. Întregul proiect pe care îl facem împreună l-am gândit pentru el și tobele lui. Am așteptat 20 de ani ca să întâlnesc un toboșar ca el”, spune violoncelistul Adrian Naidin.
“Din imaginile create în alchimia atelierului experimental și din cele ce populează media cotidianului au fost alese fragmente care să folosească unor colaje vizuale. Proiectul “Culoare vs formă” este un experiment propus studenților de la Departamentul “Fotografie-video și procesare computerizată a imaginii”, care au pornit prin a caligrafia, prin a desena și colora suprafețe bidimensionale, care apoi au fost modelate către un para și meta-peisaj. Fotografia de azi își declină extensiile pe vertical și pe orizontal, interpelând și partenerizând cu varii vecinătăți dinspre artele vizuale sau din teritorii ale interdisciplinarității”, spune curatorul acestei expoziții, profesorul Dorel Găină.