25.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialStrategie de dezvoltare post-aderare a Tinutului Secuiesc

Strategie de dezvoltare post-aderare a Tinutului Secuiesc

Presedintii consiliilor judetene din Mures, Harghita si Covasna si alti alesi locali din Secuime s-au intalnit, ieri, la Sfantu Gheorghe, cu liderul UDMR, vicepremierul Marko Bela, pentru a discuta despre o strategie comuna de dezvoltare. Aceasta ar urma sa se aplice din 2007, iar demersul liderilor Uniunii are la baza nemultumirea maghiarilor din judetele care fac parte din asa-numitul Tinut Secuiesc legata de fondurile care sunt dirijate in aceasta zona de la Bucuresti.
Intalnirea va fi urmata de o a doua, la care vor participa toti alesii locali ai UDMR. „Este vorba despre dezvoltare regionala care este in programul Uniunii. O sa facem o conferinta mare a alesilor locali, asta inseamna ca o sa avem vreo 600 de participanti la sfarsitul lunii aprilie si acolo este normal sa cerem si de la alesii locali ce au reusit sa faca si ce avem de gand sa facem in urmatorii doi ani. Fiindca, desi se vorbeste despre alegeri anticipate in aceasta tara, alesii locali si consiliile judetene raman inca doi ani in functie”, a declarat euro-observatorul Kelemen Attila.
Potrivit sursei citate, nucleul care lucreaza la strategia de dezvoltare comuna a celor trei judete din Secuime a luat fiinta inca acum doi ani. „Noi credem ca trebuie sa se faca o reimpartire si bineinteles ca dorim ca aceste trei judete sa nu apartina la 3 euroregiuni, ci sa fie impreuna si organic sa se gandeasca o dezvoltare comuna”, a mai spus Kelemen.
La randul sau, senatorul Gyorgy Frunda, care este presedintele Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU), care este un fel de miniparlament al UDMR, a declarat ca preocuparea partidului condus de Marko Bela are la baza faptul ca judetele Mures, Harghita si Covasna pierd foarte multe fonduri din cauza actualelor regiuni de dezvoltare. „In cadrul Regiunii VII, care isi are resedinta la Alba Iulia, aceste trei judete pierd foarte mult, din mai multe motive. Unul dintre ele este constructia legala gresita. Judetele care au o pondere economica mai mare iau fonduri mai mari din acest motiv”, a spus Gyorgy Frunda.
Palamentarul a adaugat ca, in consecinta, judetele Harghita si Covasna iau foarte putini bani pentru infrastructuri locale, in timp ce Muresul nu a obtinut finantare de ani de zile. „Am ajuns la concluzia aceasta ca cele trei judete trebuie sa-si coordoneze programele si proiectele pe care le au pentru a obtine mai multi bani. Trebuie gasita o strategie pentru a obtine bani mai multi pentru cele trei judete”, mai sustine senatorul.

Cele mai citite

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat: idei și sugestii

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat este o strategie esențială pentru orice magazin, deoarece acest spațiu poate transforma clienții indeciși în cumpărători. Plasarea inteligentă...

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat: idei și sugestii

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat este o strategie esențială pentru orice magazin, deoarece acest spațiu poate transforma clienții indeciși în cumpărători. Plasarea inteligentă...

Economistul Eugen Rădulescu: Deficitul bugetar crește mult în prag de alegeri

Consilierul guvernatorului BNR atrage atenţia asupra derapajelor fiscale din anii electorali Eugen Rădulescu declară că, de anul viitor, deciziile luate în an electoral trebuie decontate. „De...
Ultima oră
Pe aceeași temă