Trebuie sa recunosc ca in momentul cand am vazut secventele cu asasinarea fostului premier al Pakistanului, Benazir Bhutto, nici prin gand nu mi-a trecut ca acest eveniment va reprezenta o buna oportunitate pentru marii speculatori de pe bursele din regiune si mai ales ai pietelor puternice din New York, Tokyo, Londra, Frankfurt, chiar si Bombay, care au fortat emotional miscarea negativa a indicilor bursieri pentru obtinerea unor profituri conjuncturale.
Totusi, specialistii citati de Associated Press cred ca actuala criza va avea efect numai pe termen scurt asupra economiei pakistaneze, iar pe termen lung aceasta va avea totusi o crestere de 5,5%.
In schimb, publicatiile din tara vecina, India, estimeaza o crestere a terorismului local, care va determina investitorii straini sa fie mai ponderati in plasamentele de capital pe bursa din Bombay.
Evenimentul din 27 decembrie a influentat si agenda alegerilor actuale din SUA, fostul premier fiind preferatul Washingtonului pentru alegerile din Pakistan.
De altfel, pietele financiare internationale se arata tot mai sensibile la atacuri teroriste cu impact major. Efectele sunt complexe, avantajandu-i si pe speculatorii pietelor de marfuri – prin cresterea rapida a pretului petrolului si al aurului –, dar si pe cei ai pietei forex prin deprecierea dolarului in raport cu euro, yenul japonez si francul elvetian.
Urmarind istoricul influentei atacurilor teroriste asupra pietelor de capital, il vom reaminti pe cel din anul 2005 de la Sharm El-Sheikh, statiune la Marea Rosie din Egipt, care a lovit dur in indicele bursier egiptean, ce arata pana atunci cresterea cea mai puternica din lume, bazata pe veniturile din turism. La fel s-a resimtit atentatul din Turcia, in iulie 2005 (Kusadasi), care a afectat mult turismul zonei cu efecte serioase asupra veniturilor obtinute de acest sector important al economiei.
Mult mai dure au fost efectele atentatelor teroriste din 11 martie 2004 din Madrid si din 7 iulie de la Londra, ca sa nu mai vorbim de cel mai devastator atac terorist din istorie produs pe 11 septembrie 2001 asupra turnurilor financiare World Trade Center din New York. In acel moment bursa americana s-a prabusit cu 3,29% (pierdere de 632 mld. $), iar cele din Europa s-au depreciat cu circa 6% (FTSE Eurotop 300 a scazut cu 4,5%).
Potrivit editiilor revistei Barron’s si declaratiilor presedintelui SEC din SUA, finantarea actiunilor teroriste se face simtita tot mai mult pe pietele de capital, un exemplu fiind residentii din Hong Kong, Malaiezia, Estonia si Letonia, care in 2007 au accesat ilegal conturile unor firme de brokeraj din SUA si au orientat sumele obtinute pentru majorarea cotatiilor propriilor actiuni.
In concluzie, putem afirma ca atunci cand strazile sunt "insangerate", volatilitatea creste semnificativ, iar in pietele financiare isi face loc "strategia rosie", preferata de speculatorii "short" care mizeaza pe scaderea cotatiilor, mai ales cand acestia se sprijina si pe o conjunctura generala favorabila strategiei alese.