23.4 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialStrategia lui Gigi Becali în dosarul „Valiza“

Strategia lui Gigi Becali în dosarul „Valiza“

Acuzat de corupţie în dosarul „Valiza“, George Becali a luat toată vina asupra sa.

„Piţurcă habar nu a avut ce a semnat“, a declarat omul de afaceri în faţa instanţei supreme.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a avut ieri ultimul termen în dosarul de corupţie „Valiza“ în care sunt judecaţi George Becali, Teia Sponte – vicepreşedintele consiliului de administraţie al clubului Steaua, Victor Piţurcă – selecţionerul naţionalei de fotbal, avocata Alina Florentina Ciul şi Radu Gheorghe Marino. Judecătorii au amânat aseară luarea unei decizii până pe 4 iunie.

Anul trecut, instanţa de trei judecători a Înaltei Curţi i-a achitat pe toţi inculpaţii, doi dintre judecători fiind pentru achitare, iar unul pentru condamnare cu suspendare, însă DNA a făcut recurs.

Becali a luat întreaga vină asupra sa

George Becali a susţinut ieri în faţa instanţei că este singurul vinovat şi că ceilaţi inculpaţi din dosar – Teia Sponte, Victor Piţurcă, avocata Florentina Ciul şi Radu Gheorghe Marino n-au făcut decât să-i execute ordinele în legătură cu suma de 1,7 milioane de euro destinată mituirii („premierii“) unor jucători de fotbal, sumă capturată de anchetatori în cadrul unui flagrant. Becali a recunoscut faptul că banii erau destinaţi premierii jucătorilor de la Universitatea Cluj pentru a câştiga meciul cu CFR Cluj şi că l-a învăţat pe Teia Sponte să spună, în cazul în care ar fi fost prinşi, că banii erau destinaţi cumpărării unui teren. Dacă „U“ Cluj ar fi câştigat meciul, echipa Steaua ar fi ajuns campioană.

De asemenea, la proces, Becali l-a apărat şi pe Victor Piţurcă: „Am falsificat actul (…)Am schimbat data ca să pot să iau banii (aflaţi sub sechestru – n.n.). Nu are nimeni nici o vină. Eu am semnat, eu am scris tot. Piţurcă a venit la Palat. L-am luat: «Vino şi semnează aici, martor». Piţurcă nici habar nu avea, nu ştia nimic“, a spus patronul Steaua în faţa judecătorilor. Becali şi-a apărat şi avocata, pe Alina Florentina Ciul, susţinând că el a întocmit actele, le-a antedatat, iar avocata doar le-a înregistrat.

Actul pentru cumpărarea terenului din Cluj era datat cu circa 20 de zile înainte de meciul
U Cluj-CFR Cluj. Iniţial, Becali s-a apărat susţinând că banii erau destinaţi cumpărării acelui teren, nu pentru premierea jucătorilor de la U Cluj.

Procurorul de şedinţă a cerut pentru Becali patru ani de închisoare cu executare, iar pentru ceilalţi inculpaţi a cerut pedepse cu suspendare.

Care sunt acuzaţiile Direcţiei Naţionale Anticorupţie

În decembrie 2008, Gigi Becali a fost trimis în judecată în dosarul „Valiza“ de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind acuzat de dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Mita însemna premierea jucătorilor de la U Cluj cu câte circa 100.000 de euro fiecare în cazul în care ar fi câştigat meciul cu CFR Cluj.

Până la finalizarea meciului, banii urmau să rămână în portbagajul unei maşini. Negocierile au fost purtate şi înregistrate într-un local clujean, iar anchetatorii au apărut imediat după ce valiza cu bani a fost pusă în portbagaj.

Victor Piţurcă a fost trimis în judecată pentru favorizarea infractorului (a semnat ca martor, susţinând că Gigi Becali voia să cumpere cu acei bani un teren, deşi din celelalte probe, respectiv din interceptări, rezulta „aranjamentul“).

Teia Sponte, fostul vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al clubului Steaua, a fost trimis în judecată pentru complicitate la dare de mită, iar Alina Florentina Ciul, unul dintre avocaţii lui Becali, şi Radu Marino au fost acuzaţi de favorizarea infractorului şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (falsificarea actelor potrivit cărora suma de 1,7 milioane de euro erau destinaţi cumpărării unui teren).

A mai fost inculpat şi Raul Volcinschi, dar procesul a încetat după constatarea decesului acestuia.

Tot în rechizitoriu, procurorii au reţinut şi un fapt asemănător, din luna mai 2006, când finanţatorul FC Steaua ar fi promis fiecărui jucător al clubului „Gloria 1922 Bistriţa“ sume de bani cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro pentru ca aceştia să câştige meciul cu Rapid Bucureşti.

 

Cele mai citite

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, eliminat de armata israeliană într-un atac aerian

Armata israeliană a anunțat sâmbătă că l-a eliminat pe liderul mișcării islamiste Hezbollah, Hassan Nasrallah, în urma unui atac desfășurat vineri asupra cartierului general...

Vremea se răcește semnificativ și devine instabilă în Capitală: Averse torențiale și descărcări electrice

Potrivit prognozei speciale emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), vremea în Capitală se va schimba radical în ziua de duminică. Se așteaptă o...

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, eliminat de armata israeliană într-un atac aerian

Armata israeliană a anunțat sâmbătă că l-a eliminat pe liderul mișcării islamiste Hezbollah, Hassan Nasrallah, în urma unui atac desfășurat vineri asupra cartierului general...
Ultima oră
Pe aceeași temă