Dupa ce s-au luptat timp de mai bine de o luna cu nametii de zapada, bucurestenii s-au confruntat ieri cu o alta problema: zeci de bulevarde si strazi secundare – inundate de apa rezultata in urma topirii omatului. Deszapezirea coordonata de primarul Oprescu – care a constat in impingerea zapezii pe marginea carosabilului, fara a fi transportata, macar de pe arterele principale, in alta parte – a dat "roade": canalele de scurgere au fost acoperite, iar muncitorii nu au putut nici macar sa verifice care dintre acestea au fost infundate.
25 de zone din Bucuresti au fost inundate ieri, provocand atat devieri ale traseelor de transport in comun, cat si blocaje din cauza apei adunate pe carosabil. Dupa ce a coordonat activitatea de deszapezire – a carei factura este, pana in prezent, de 5 milioane euro pentru sectoarele 1, 2, 4 si 6 –, primarul Oprescu i-a adunat ieri la primarie atat pe reprezentantii operatorilor de deszapezire, cat si pe cei ai Apa Nova, care au iesit cu toate pompele din dotare sa adune apa de pe strazi. Operatorii de deszapezire si-au trimis angajatii sa curete gurile de canal, ceea ce s-a dovedit, in multe locuri, o lupta cu morile de vant. In statia de autobuz de pe Calea Mosilor, angajati ai Supercom, dotati cu lopeti, incercau in zadar sa gaseasca gurile de canal, avand in vedere ca statia fusese flancata din toate partile de mormane de zapada inalte de cel putin un metru.
In cele din urma, s-au multumit sa dirijeze apa intr-o parte si in alta cu lopetile, in timp ce bucurestenii asteptau autobuzul in plina strada. In incercarea de a degaja strazile, muncitorii de la Salubritate au fost insotiti si de reprezentanti ai Politiei, mai ales avand in vedere ca, pe alocuri, nu au avut acces la gurile de scurgere din cauza masinilor parcate acolo. Numai ieri dimineata au fost ridicate 46 de masini.
In noaptea de miercuri spre joi, in timp ce se cautau solutii pentru evacuarea apei care incepuse deja sa se adune, primarul a testat si o solutie noua de astupare a gropilor, pe care a declarat-o "un experiment reusit". "Am experimentat o solutie, intr-o groapa de doi metri latime si 30 centimetri adancime, care la cinci minute dupa umplere s-a coagulat, iar dupa alte cinci minute portiunea din carosabil era intacta", a spus primarul, care estimeaza ca, daca firmele vor achizitiona acest produs, in doua saptamani toate gropile din Capitala vor fi astupate.
» Inca o zi de ploaie
Bucuresti: fenomenul predominant, ceata. Noaptea vor fi si ploi, urmand ca sambata sa apara precipitatii mixte. In tara: ploi slabe, iar noaptea lapovita si ninsori. In partea centrala a tarii se vor inregistra, local, precipitatii mixte.