Orasul valcean Ocnele Mari este de multi ani amenintat cu disparitia de pe harta Romaniei din cauza revarsarii de saramura. Inca din anul 2001, zeci de localnici au fost nevoiti sa-si paraseasca locuintele, insa nu au primit nici acum despagubiri din partea autoritatilor. Premierul Emil Boc a asigurat sambata ca Guvernul va sprijini financiar finalizarea noilor locuinte pentru stramutati.
Trei familii din Ocnele Mari au fost evacuate din case in weekendul trecut, iar alte sapte sunt in pericol dupa ce tavanul cavernei de la campul I de sonde al fostei mine de sare s-a prabusit.
Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii Valcea, Catalin Ion Popescu, a declarat sambata ca exista pericolul ca saramura din subteran sa se reverse in locuintele din zona si de aceea s-a decis evacuarea primelor doua familii. "S-a instituit cod rosu si s-a decis evacuarea a doua familii din apropierea salinei, unde are loc operatiunea de prabusire controlata. Este o actiune de durata, iar aceasta este prima masura. Practic, a avut loc o autoevacuare a celor doua familii, care vor fi cazate in tabara special amenajata de autoritati la Ocnita. Zona a fost izolata si inchisa, iar la fata locului sunt pompieri, jandarmi si specialisti geologi care supravegheaza fenomenul, situatia fiind sub control", a declarat Catalin Ion Popescu.
In zona in care are loc prabusirea controlata a tavanului cavernei mai existau sambata alte sapte familii, insa prefectul judetului Valcea, Remus Grigorescu, a spus ca evacuarea acestora nu este imediata si ca acestea se pot muta oricand intr-o tabara special amenajata. Potrivit prefectului, cele sapte familii care sunt in pericol nu au acceptat despagubiri de la autoritatile locale pentru a pleca din zona, dar nici sa se mute in cartierul Cazanesti de langa Ramnicu Valcea si nici in tabara din localitatea Ocnita, pe care autoritatile locale au amenajat-o, existand spatii de cazare si cantina pentru 58 de persoane.
Craterul salinei din campul I de sonde din Ocnele Mari a ajuns ieri la suprafata de peste 9.000 de metri patrati, cu o adancime de circa 200 de metri. Operatiunea de prabusire controlata a tavanului cavernei de la fosta mina de sare din campul I de sonde a inceput pe 15 iulie, prin scaderea presiunii in interior si prin eliminarea saramurii din subteran, autoritatile locale estimand ca lucrarile vor dura aproximativ trei-patru luni. Potrivit primarului orasului Ocnele Mari, Florin Iordache, peste 16 hectare de teren din localitate au fost afectate de exploatarile de sare, incepand din anul 2001, iar din zona au fost stramutate, in ultimii ani, 123 de familii. Primul dezastru de la Ocnele Mari a avut loc in septembrie 2001, cand tavanul unei mine de sare din campul de sonde din Dealul Teica s-a prabusit, iar la suprafata au iesit sute de mii de metri cubi de saramura si de motorina. Patru sonde si opt gospodarii au fost inghitite de pamant, iar 122 de familii au fost stramutate.
Specialistii apreciau la momentul respectiv ca in subteran mai sunt cateva milioane de metri cubi de saramura. Acelasi fenomen a aparut si in 2004, si in 2005. Prezent sambata la Ocnele Mari, premierul Emil Boc a fost asaltat de zeci de localnici nemultumiti ca nu le-au fost acordate despagubiri pentru casele aflate in zona de risc. Oamenii i s-au plans premierului ca autoritatile "si-au batut joc" de cei care au avut sau care au case in zona de risc a salinei. Acestia au spus ca, desi unii dintre ei aveau locuinte noi, nu au primit despagubiri pentru acestea. Boc a anuntat ca va trimite in localitate o echipa a Corpului de Control care sa verifice situatia si ca va aloca fonduri pentru aceasta zona la rectificarea bugetara din august.