11 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSpecialStramutati de lux, urmariti penal

Stramutati de lux, urmariti penal

In dosarul „stramutatilor de lux” s-a mai demarat urmarirea penala impotriva membrilor comisiei de negociere si a firmei care a efectuat masuratorile in perimetrele stramutate, adica in total 17 persoane din cele peste 20 aflate in cercetare.
Scandalul a izbucnit anul trecut, dupa ce s-a descoperit ca, folosind o informatie de ordin intern, sefi din cadrul SNL Oltenia sau diverse persoane cu functii au beneficiat de vile construite in cartierul Primaverii din Targu Jiu, pe banii companiei, devenind peste noapte stramutati. De fapt, in anul 2003, in cadrul Consiliului de Administratie al SNL, din care faceau parte si cativa dintre stramutatii de lux, s-a luat decizia sa se avanseze cu lucrarile de excavatie din minerit.

Informatii scumpe

Si pentru ca tot stiau ce se va intampla, diversi directori din cadrul SNL, printre care chiar directorul general Ion Vulpe, dar si lideri de sindicat sau apropiati ai acestora, au cumparat mai multe case, care urmau sa fie demolate, pentru sume de doar cateva zeci de milioane de lei. In scurt timp, au schimbat cocioabele cumparate pe vile construite de Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, in Targu Jiu, majoritatea in cartierul Primaverii.
Pentru stramutati, SNL se obliga sa construiasca, in schimbul casei daramate, o alta cladire, de aceeasi suprafata, cu circa 300 de dolari/mp. Suma includea despagubiri atat pentru suprafata construibila detinuta de stramutat, cat si pentru trauma suferita de cel dezradacinat.

Negocieri la sange

In total, despagubirile au ajuns la miliarde de lei, chiar daca proprietatea era cumparata doar de o luna. S-au facut negocieri la sange, astfel incat sa se obtina pretul cel mai bun, banii fiind din buzunarul larg al statului. Asa au aparut, in mare parte pe banii statului, vilele cochete din cartierul Primaverii.
De exemplu, in ceea ce priveste casa fostului director Ion Vulpe, s-a lucrat ca la carte si se vorbeste despre multiple „imbunatatiri”: garaj cu telecomanda si parchet din lemn de cires – o minunatie de vila, cu alte cuvinte. Afacerea a suscitat imediat interesul unor nume cu greutate din Gorj, care au cumparat rapid de la sateni, fara sa le explice motivul interesului subit, diverse cocioabe: Ion Calinoiu, presedintele Consiliului Judetean Gorj la acea data, fostul director al CNL Oltenia, Ion Vulpe, directorul de Resurse Umane din cadrul SNL, Ionel Mantog, Petre Ceausescu, directorul EM Jilt la acea data (exploatarea miniera care isi extindea lucrarile), Ionut Daniel Dadalau, fiul contabilului-sef al EM Jilt etc. Sunt surse care arata ca, pentru a-si construi o vila impozanta, erau cumparate mai multe proprietati.

Cercetati de politisti

Toti cei care s-au bucurat de statutul de stramutat de lux au ajuns sa dea explicatii politistilor de la Serviciul de Investigare a Fraudelor si procurorilor de la Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj. In total, peste 20 de persoane au fost sau sunt inca cercetate dupa ce au capatat statut de „stramutat de lux”. In cazul a 17 persoane a fost demarata deja urmarirea penala, acuzele aduse fiind de abuz in serviciu in forma calificata (adica scurgere de informatii), fals si uz de fals. Anchetatorii sustin ca sunt invinuiti Ion Vulpe, fost director al CNL in 2003, Alexandru Busuioc, inspector guvernamental; dar si impotriva membrilor comisiei de negociere a CNL din acea perioada si a firmei din Craiova care a efectuat masuratorile in cazul inspectorului. Surse oficiale din cadrul Parchetului Gorj au mentionat ca fostul inspector guvernamental Busuioc detinea o casa in zona carierei miniere Rosia si, in schimb, ar fi beneficiat de o vila in Craiova, pe banii Companiei Lignitului. In acest caz, problema a fost constituita de depasirea suprafetei construite, fata de cat i se cuvenea, cu 500 mp, despagubirile acordate pentru casa batraneasca fiind de circa 3 miliarde lei.
Serviciul Economic al Inspectoratului de Politie Judetean Gorj are in lucru inca un dosar, in care sunt cercetate sapte persoane pentru aceleasi fapte.

Cele mai citite

Liga Campionilor: Real Madrid și Bayern Munchen au pierdut în deplasare

Real Madrid, deţinătoarea trofeului, şi Bayern Munchen, performera primei etape, au pierdut meciurile susţinute în deplasare, miercuri seara, în etapa a doua a Ligii...

Sancțiuni impuse de SUA, Marea Britanie și Australia pentru combaterea grupului de infractori cibernetici ruși Evil Corp

SUA, Marea Britanie și Australia au impus sancțiuni împotriva a șapte cetățeni ruși și a două companii aparținând unui agent FSB (Serviciul Federal de...

Alina Bica scapă de executarea unei pedepse de patru ani de închisoare cu executare

Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, a scăpat de executarea pedepsei de patru ani de închisoare pentru favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender. Curtea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă