Reprezentanţii hotelierilor constănţeni, împreună cu oficialii Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral – Delta Dunării şi conducerea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa au semnat un protocol pentru asigurarea securităţii turiştilor străini care vizitează litoralul românesc. Potrivit înţelegerii, oamenii legii vor însoţi, la solicitarea agenţiilor de turism, grupurile de turişti străini pe toată durata deplasării acestora pe litoralul românesc.
Sunt vizate în special navele de croazieră, care aduc pe litoralul românesc un număr mare de vizitatori. „Anul trecut, 32.000 de turişti au sosit la bordul navelor de croazieră în portul Constanţa. Este o cifră record. Dacă anunţăm din timp grupurile organizate, jandarmii vor asigura siguranţa turiştilor pe perioada escalei”, a precizat Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism şi a Asociaţiei Litoral – Delta Dunării.
Potrivit acesteia, au fost semnalate în trecut cazuri în care, atât turiştii străini, cât şi autoturismele sau autocarele cu care se deplasează aceştia, au căzut victimele hoţilor de pe litoral. Preşedintele ANAT a dat exemplul unei nave de croazieră cu 2.000 de turişti la bord, care vor să viziteze obiective de interes de pe litoralul românesc. „În general, 50% din pasagerii unei nave se înscriu la excursii”, a declarat Corina Martin, care a explicat că într-un singur autocar încap 35 de persoane, iar deplasarea unui număr mare de vizitator la un obiectiv istoric presupune o organizare riguroasă iar pasagerii trebuie protejaţi.
Protocol unic în ţară
„Constanţa este singurul judeţ din România unde este încheiat un astfel de protocol. Ne vor întâlni lunar (n.r. – cu reprezentanţii jandarmeriei) şi vom discuta problemele reale”, a explicat Corina Martin. La rândul lor, reprezentanţii hotelierilor susţin că eliminarea evenimentelor neplăcute, dar şi prezenţa jandarmilor în staţiunile de pe litoral vor îmbunătăţi imaginea litoralului în occident. „S-a furat combustibilul din autocarele turiştilor în staţiuni. Astfel de evenimente afectează imaginea litoralului în străinătate”, a precizat reprezentantul unei unităţi hoteliere din staţiunea Mamaia.
150 de jandarmi
Potrivit conducerii IJJ, inspectoratul va asigura siguranţa turiştilor din resursele proprii de personal, fără să fie nevoie de forţe suplimentare. „Inspectoratul Judeţean şi Gruparea Mobilă dispun de peste 150 de jandarmi”, a precizat colonel Costică Cojoc, comandantul IJJ Constanţa. Acesta a mai precizat că pentru aceste misiuni, jandarmii nu vor beneficia de sporuri iar inspectoratul nu primeşte fonduri suplimentare, operaţiunile care vor fi desfăşurate în beneficiul turiştilor încadrându-se în specificul misiunilor de asigurare a ordinii publice.
Patrule în staţiuni, nu şi pe nisip
În paralel cu aceste acţiuni, jandarmii vor patrula în staţiunile constănţene pentru a limita fenomenul infracţional estival. Din păcate pentru turiştii care se bronzează, oamenii legii nu vor patrula pe plaje ca în anii trecuţi, din cauza faptului că, potrivit noilor reglementări legislative, operatorii plajelor au obligaţia asigării securităţii bunurilor turiştilor pe nisip, Jandarmeria acţionând, doar la cerere. Oricum prezenţa jandarmilor în staţiuni este benefică, dacă ţinem cont că în fiecare vară sute de infractori din ţară „migrează” pe litoral. Anul trecut, pe litoralul românesc au sosit, în afara pasagerilor de la bordul navelor de croazieră, aproximativ 6.000 de turişti străini şi peste două milioane de români.