Mult apreciatele dispozitive de stocare USB sunt si cele care raspandesc cei mai multi virusi.
Dimensiunea lor redusa le face usor de pastrat intr-un buzunar sau de purtat la gat. De aceea, ele reprezinta si principalele medii de stocare alese de publicul larg. "Insa baietii rai dezvolta intentionat noi tipuri de malware, conceput sa se raspandeasca prin intermediul dispozitivelor USB", a spus Gunter Ollmann, Chief Security Strategist in cadrul ISS security division, de la la IBM.
Astfel, un computer infectat poate introduce un virus intr-un dispozitiv USB "curat" care este conectat la el. Acel dispozitiv USB va raspandi apoi virusul pe alte computere, daca sistemele de operare de pe acestea au activata o functie de tip AutoRun. Functia AutoRun din Windows lanseaza installere si alte programe, automat, cand un alt dispozitiv flash sau un CD este introdus. Sistemele Mac dispun de o functie echivalenta, potrivit lui Ollmann.
Din aceasta cauza, utilizatorii ar trebui sa dezactiveze orice functii de tip AutoRun si sa lanseze programele manual atunci cand folosesc un dispozitiv cu memorie flash, a explicat el. Totusi, un virus poate fi cuprins si in ceea ce ar putea parea un fisier obisnuit, pe un dispozitiv USB, care, chiar si in cazul in care functia AutoRun este dezactivata, va infecta computerul cand este accesat fisierul. De aceea, pe langa dezactivarea functiei AutoRun, utilizatorii ar trebui sa foloseasca un antivirus pentru a-si scana dispozitivele USB inainte de a deschide orice fisiere de pe ele, chiar si daca acesta provine din surse de incredere. Ollmann a mai spus ca nu numai stickurile sunt vinovate pentru asemenea situatii; orice dispozitiv care poate fi conectat la un port USB – inclusiv gadgeturi precum lampi, ventilatoare, boxe, jucarii, chiar si un microscop digital – poate fi utilizat pentru a raspandi malware.