13.5 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialSTENOGRAMELE – BOMBA CU CEAS DIN FOTBALUL ROMANESC

STENOGRAMELE – BOMBA CU CEAS DIN FOTBALUL ROMANESC

Directia Nationala Anticoruptie a declansat o adevarata isterie in fotbalul romanesc, mai multi presedinti de cluburi, antrenori, patroni, jucatori sau persoane din lumea acestui sport fiind inregistrati atunci cand, telefonic, vorbeau de meciuri aranjate, sute de mii de euro care urmau sa ajunga pentru "premieri" dintr-o parte in alta sau faceau planuri pentru infundarea uneia sau alteia dintre contracandidate.
Cel mai mediatizat caz a fost de departe cazul "Valiza", procurorii obtinand mai multe probe prin care demonstrau ca finantatorului Stelei, Gigi Becali, a incercat sa ofere o geanta cu 1,7 milioane de euro conducatorilor si jucatorilor de la Universitatea Cluj, drept recompensa pentru a invinge contracandidata la titlu, CFR Cluj.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au inceput, in 7 mai, urmarirea penala in dosarul "Valiza" fata de Becali, acuzat de doua infractiuni de dare de mita. Alaturi de el, in dosar au fost implicati si Teia Sponte, vicepresedintele Consiliului de Administratie al gruparii din Ghencea, acuzat de complicitate la dare de mita, si Anton Dobos, presedintele clubului Universitatea Cluj.
In rezolutia de incepere a urmaririi penale, procurorii au retinut si faptul ca, in data de 11 mai 2006, Becali "a facut o promisiune ferma" jucatorilor de la FC Gloria 1922 Bistrita oferind acestora cate 5.000 de euro in cazul obtinerii unui rezultat de egalitate sau cate 10.000 de euro in caz de victorie in meciul cu echipa Rapid, ce urma sa aiba loc a doua zi.
Desi in declaratiile sale aducea in discutie faptul ca premierea altor echipe nu ar putea fi considerata mita, in consecinta procurorii neavand motiv pentru a o considera infractiune, Becali a adus in apararea sa un act de vanzare-cumparare pe un teren din Cluj, datat cu 20 de zile inaintea meciului U Cluj – CFR Cluj, iar printre martori a semnat si selectionerul Victor Piturca.
In plan sportiv, cazul "Valiza" a provocat demiterea membrilor Curtii de Arbitraj pentru Fotbal (CAF), Daniel Florea, Valentin Epure si Marian Lupu, iar membrii Comisiei de Disciplina si cei ai Comisiei de Apel au primit un ultim avertisment, pentru vicii de procedura in judecarea acestui caz. Echipa Steaua Bucuresti a fost penalizata, la 4 iunie, cu sapte puncte, iar formatia Universitatea Cluj cu sase puncte de catre Comisia de Disciplina a FRF, dupa scandalul "valiza" din ultima etapa a Ligii I, sezonul 2007/2008. De asemenea, finantatorul Gigi Becali a fost suspendat timp de doi ani si i s-a interzis accesul pe orice stadion pe aceeasi perioada si a primit o amenda de 200.000 de lei, iar presedintele gruparii ardelene, Anton Dobos, a primit aceeasi sanctiune ca Gigi Becali. De asemenea, jucatorii Gigel Coman (Universitatea Cluj) si Petre Marin (Steaua) au fost suspendati cate sase luni si amendati cu 180.000 de lei.
Comisia de Apel a pastrat aceste sanctiuni, dar Curtea de Arbitraj pentru Fotbal (CAF) a anulat toate deciziile luate de Comisia de Disciplina. Becali a primit din partea CAF o suspendare de sase luni, care nu ii interzice accesul pe stadion.
Dupa ce procurorii au facut publice inregistrari ale unor convorbiri dintre Gigi Becali si mai multe persoane din fotbal, presedintele FRF, Mircea Sandu, a anuntat ca va redeschide cazul doar dupa ce va exista o hotarare definitiva a instantelor de judecata.

 

Cititi aici stenogramele convorbirilor lui Gigi Becali:

 

Discutii Gigi Becali – Adrian Mititelu

 

Discutii Gigi Becali – Dumitru Dragomir

 

Discutii Gigi Becali – Gigel Coman

 

Discutie Gigi Becali – Ioan Horoba

 

Discutii Gigi Becali – Victor Piturca 

 

Discutie Gigi Becali – Petre Marin

 

Discutii Gigi Becali – Gigi Netoiu

 

Discutii Gigi Becali – Mirel Radoi

 

Discutii Gigi Becali – Teia Sponte

 

Discutie Gigi Becali – Viorel Hrebenciuc

 

Discutii Gigi Becali – Adrian Ilie

 

Discutie Gigi Becali – Costel Bucur

Bogdan Costea
Bogdan Costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă