Pe malul lacului Iştantău, situat la cinci kilometri de centrul comunei mureşene Pogăceaua a început ieri o inedită tabără de sculptură. Iniţiativa îi aparţine artistului plastic mureşean Ioan Astăluş care duce la „Tabăra lacului” 10 artişti care pe toată durata manifestării au sarcina de a da viaţă unor forme în chiar trunchiurile unor copaci aduse special acolo. „Lucrările vor fi executate din lemn de stejar, fiecare exemplar având diametrul de peste 1,5 metri, iar înălţimea depăşeşte 2,5 metri. Sunt trunchiuri de stejari seculari, de la un parchet din apropierea Reghinului, salvaţi de la fi făcuţi scânduri de către ing. Constantin Husar”, a declarat Ioan Astăluş, potrivit căruia la prima ediţie a „Taberei Lacului” participă Eduard Costin, decanul de vârstă al sculptorilor europeni (95 de ani); Vasile Mureşan, Ioan Astalus, Radu Florea, Radu Ştefan Creţu, Dumitraş Emil, Dumitriu Alexandru, Burtea Cătălin, Mihnea Grigore, Vali Duicu, Vali Soare şi Mihai Frunză. Ioan Astăluş mai subliniază că tehnica folosită de artişti este „liberă”. Atribuirea buştenilor se va face prin tragere la sorţi.
Artişti primiţi de trompetistul satului
Tabăra de sculptură de la Iştantău are şi alte aspecte inedite pentru un asemenea eveniment. Printre ele se numără faptul că participanţii sunt aşteptaţi cu trompeta, au program fix de tabără care presupune stingerea la 21.30 şi program fix de lucru, dar se vor putea şi delecta cu concursuri gen „Cărăşelul ameţit”, în fiecare seară, când împătimiţii vor putea sta cu „băţul în baltă pentru a prinde peşte sau „Câştigătorul ia totul!”, concurs de table unde în joc vor fi puse premii simbolice, dar şi onoarea „tablagiilor”.
Închiderea taberei, sau ultima zi de tabără va fi pe 15 august, ora 11,30 în prezenţa presei şi al oficialilor, cu vernisajul lucrărilor executate, urmată de o „agapă creştinească”, cu mici şi bere.