In cateva zile, Prefectura Arges va impovara Sectia civila a Tribunalului Arges cu 3.500 de dosare intocmite pentru tot atatea persoane acuzate ca si-au obtinut carnetele de conducere auto ilegal, cu ajutorul celor 28 de persoane care au fost trimise in judecata de DNA anul trecut. Avocatul Gheorghe Piperea ne-a declarat ca statul va pierde repede procesul, ca alta este solutia si ca, in loc de 3.500 de procese, se poate deschide unul singur.
Prefectura Arges, care are in subordine Serviciul Permise Auto, s-a conformat cererii ministrului de Interne, Dan Nica, referitoare la anularea celor 3.500 de permise si a anuntat ca, in acest scop, vor fi initiate tot atatea procese in contencios administrativ. Purtatorul de cuvant al Prefecturii Arges, Catalin Carstea, ne-a spus ca Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) este institutia care va initia cele 3.500 de procese, in timp ce purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne, Marius Tache, ne-a specificat ca Prefectura este cea care va supune instantei documentele privitoare la fraudarea examenului. Avocatul Gheorghe Piperea considera ca actiunea este perdanta din start. "Daca prefectura va face asta, va pierde de la inceput pe motiv de lipsa de calitate procesuala activa. Adica nu prefectura este cea care poate cere anularea permiselor auto, ci politia", ne-a spus Piperea. In plus, ne-a declarat avocatul, daca cei de la Interne vroiau ca soferii suspectati ca si-au obtinut ilegal carnetele sa nu mai circule pe strazi, exista un mod rapid de rezolvare: "Inainte ca instanta sa se pronunte in privinta existentei unei infractiuni privind obtinerea acelor permise, procurorul putea dispune suspendarea pe termen nelimitat a acestora, ca masura asiguratorie penala". Aceasta masura, explica Piperea, este executorie de drept, deci politia nu trebuia decat sa-i anunte pe cei 3.500 ca trebuie sa se prezinte la sectie pentru a depune carnetele spre suspendare. In acest fel, anularea sau mentinerea valabilitatii permiselor se va stabili in functie de modul in care va fi solutionat dosarul celor 28 de persoane trimise in judecata, anul trecut, de catre DNA pentru implicare in fraudarea examenului pentru carnetele de sofer. Acest dosar se afla acum la Curtea de Apel Targu Mures, judecarea pe fond fiind abia la inceput. Purtatoarea de cuvant a Curtii de Apel Targu Mures, Anuta Dusa, ne-a spus ca "permisul auto este un act oficial si deci nu poate fi anulat decat in urma unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile". Procesul celor 28 va dura probabil foarte mult, de vreme ce, spune Anuta Dusa, acest dosar are 104 volume de cate 500-600 de pagini fiecare, numai rechizitoriul avand 800 de pagini.
Marius Tache ne-a declarat ca Directia Generala Anticoruptie va trimite autoritatilor din Arges lista celor 3.500 de soferi suspecti de obtinerea prin frauda a permisului pentru care urmeaza a fi intocmite dosare si ca acestea din urma vor fi depuse la Tribunalul Arges. Venite peste alte 48.100 de dosare aflate pe rol la aceasta instanta, cele 3.500 ale soferilor prespus ilegalisti vor incarca substantial activitatea sectiei civile. Pentru a duce la capat 3.500 de procese, statul va cheltui "cateva miliarde bune de lei", avertizeaza Gheorghe Piperea, considerand ca se putea intocmi un singur dosar pentru toti acesti soferi. "In primul rand, le va lua mult sa-i gaseasca. Va costa mult sa trimita atatea citatii, din care multe nu ajung la adresa reala a persoanei vizate, apoi vor fi nevoiti sa faca citatiile prin mica publicitate, care costa de trei ori mai mult", exemplifica Piperea. Procesul de anulare a carnetelor de sofer va continua in paralel cu procesul celor 28 de persoane implicate in acte de coruptie legate de obtinerea acelor permise.