Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a anuntat ca Parchetul a cerut de la institutia pe care o conduce toate documentele referitoare la lucrarile de restaurare a Palatului Justitiei din Bucuresti.
Potrivit Liviei Saplacan, purtatorul de cuvant al Directiei Nationale Anticoruptie din cadrul Parchetului General, „la data de 6 martie 2006 s-a inregistrat un dosar penal in care se fac verificari cu privire la imprejurarile in care Ministerul Justitiei a atribuit unei firme franceze, in anul 2003, un contract de executare de lucrari de consolidare, reparatii capitale si restaurare a Palatului de Justitie din Bucuresti. Dosarul s-a constituit ca urmare a unei sesizari a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, de la sfarsitul anului 2005. La solicitarea DNA, Curtea de Conturi a transmis un raport de control intermediar, intocmit in aprilie 2005, in legatura cu modul de angajare a creditelor externe pentru Ministerul Justitiei, cu garantii de la stat, precum si in legatura cu deschiderea finantarii acestor lucrari”.
Fara a-i nominaliza direct pe vinovati, Curtea de Conturi a constatat, in raportul preliminar, faptul ca in anul 2003 Ministerul Justitiei (condus la acea vreme de catre Rodica Stanoiu) nu a respectat legislatia in vigoare in toate etapele realizarii proiectului de restaurare a Palatului Justitiei.
Avalansa de ilegalitati
In anul 2002, Guvernul Adrian Nastase a aprobat hotararea cu numarul 948, privind garantarea, pentru Ministerul Justitiei, a unui credit extern necesar restaurarii Palatului Justitiei. Prin aceeasi hotarare, Ministerul Finantelor Publice era autorizat sa garanteze pentru suma totala de 34 milioane de euro. Potrivit unor surse judiciare, la licitatia din 2003, la care au participat 10 firme, a fost declarata castigatoare firma franceza Bouygues Batiment, care cerea cheltuieli de 15,7 milioane de euro pentru restaurarea Palatului, cu toate ca au existat si oferte de 9,3 milioane de euro, 11,2 milioane de euro sau 12,5 milioane de euro. Cateva firme, care au fost excluse din competitie, au facut contestatii. Potrivit legii, Ministerul Justitiei trebuia sa suspende atribuirea contractului pana la solutionarea contestatiilor. Nu a facut-o. In raportul intermediar al Curtii de Conturi se semnaleaza ca prin aceasta atitudine Ministerul Justitiei, din nou, a sfidat legea. Potrivit aceluiasi raport, Ministerul Justitiei a incalcat legea si prin faptul ca nu a publicat in Monitorul Oficial valoarea contractului cu firma franceza Bouygues Batiment. De asemenea, potrivit normelor legale, valoarea creditului garantat de stat nu trebuia sa depaseasca valoare contractului de 15,7 milioane de euro, cu care firma franceza a castigat licitatia. Or, creditul garantat de stat s-a derulat pentru intreaga suma de 34 de milioane de euro, ceea ce contravine legilor in vigoare. Cu alte cuvinte, Ministerul Justitiei condus de fostul ministru Rodica Stanoiu a cheltuit nelegal 18,4 milioane euro.
Cartea Recordurilor: tratamentul biologic dubleaza facturile
Inspectorii Curtii de Conturi au constatat ca Ministerul Justitiei a majorat ilegal valoarea initiala a contractului. Potrivit raportului preliminar, Ministerul Justitiei a majorat valoarea contractului prin includerea suplimentara a unor lucrari, fata de cele adjudecate la licitatie, fara a preciza valoarea acestora. Potrivit legii, valoarea estimata a unor noi lucrari nu poate depasi 50% din valoarea adjudecata la licitatie. Or, la sfarsitului anului 2004, valoarea noilor lucrari depasea cu 84% ceea ce s-a convenit initial. Adica valoarea de 15,7 milioane de euro – suma cu care firma franceza a castigat licitatia – a depasit 28 de milioane de euro la sfarsitul anului 2004, pentru ca pana la finalul lucrarilor sa se consume tot creditul de 34 milioane de euro, sustin sursele noastre. Majorarile considerate nelegale de catre inspectorii Curtii de Conturi au fost avizate de fostul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu. Potrivit raportului preliminar, reprezentantii Ministerului Justitiei, implicati in majorarea contractului, au sustinut ca „au aparut cheltuieli neprevazute, ca efectuarea unui studiu de diagnostic si tratament biologic, a documentatiilor de executie complete si a lucrarilor de reabilitare a elementelor de constructii, arhitectura, instalatii si mobilier atacate biologic”.
In vizor: Stanoiu, Nastase, Mitrea si Tanasescu
Raportul Curtii de Conturi incrimineaza si Hotararea de Guvern 948/2002, prin care fostul premier Adrian Nastase a aprobat garantarea de catre stat a creditului extern de 34 de milioane de euro, fara ca documentatia tehnica sa fie dezbatuta si aprobata. Cu alte cuvinte, hotararea guvernamentala a fost aprobata doar in baza unei simple note a ministrului Justitiei de atunci, Rodica Stanoiu, avizata de Mihai Tanasescu, ministrul Finantelor, si de Miron Mitrea, ministrul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei. DNA se afla in faza cercetarilor preliminarii. Se asteapta un raport final al Curtii de Conturi si, in functie de continutul raportului, vor incepe audierile, sustin surse judiciare.