Statul va susține proiectele de îmbunătățire a eficienței energetice ale companiilor cu capital privat prin alocarea de fonduri din nou-înființatul „Fond de Eficiență Energetică”.
Cu prilejul vizitei efectuate pe platforma siderurgică de la Galați, ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, a discutat cu reprezentanţii administrației combinatului ArcelorMittal despre proiectele de creștere a eficienței energetice pe care le derulează compania, în valoare de aproximativ 32 de milioane de euro, și s-a ajuns la concluzia că Ministerul Energiei poate sprijini combinatul de la Galați în derularea acestor proiecte: „Pe cei de la ArcelorMittal putem să îi ajutăm intervenind şi sprijinindu-i cu posibilitatea finanţării în zona de eficienţă energetică.
Este o problematică esenţială şi pentru România. Încercăm să găsim surse de finanţare pentru «Fondul de Eficienţă Energetică». Acesta este deja înfiiinţat şi ar trebui să funcţioneze exact în această direcție şi sperăm ca împreună cu colegii mei, contând şi pe promisiunile celor de la ANRE, să reuşim să asigurăm prima finanţare în acest domeniu către ArcelorMittal pentru că dânşii au niște proiecte şi nevoi. Au deja niște proiecte și au nevoie de o finanțare de 32 milioane de euro pentru aceste proiecte care ar îmbunătăți mult performanța, inclusiv prețul final al produselor”, a declarat Gerea. În prima parte a anului, administrația combinatului a finalizat două investiții în valoare totală de 11,75 milioane de euro în modernizarea turbosuflantelor la Furnalul nr. 5 și punerea în funcțiune a unei stații de apă demineralizată. Ambele investiții fac parte din Proiectul „Energize” al ArcelorMittal Europe, care are scopul de a reduce consumul de energie cu 15%, în următorii cinci ani de la momentul implementării.
Liberalizarea prețului la gaze continuă
Veștile nu sunt la fel de bune în privința altor măsuri în care companiile mari consumatoare de energie, printre care și ArcelorMittal, au solicitat sprijinul statului: liberalizarea prețului la gaze naturale. Combinatul de la Galați, ca și alte companii mari consumatoare de energie, s-au confruntat în ultimii ani cu mari probleme din cauza prețului crescut la energie, care includea certificatele verzi și taxe de transport și cogenerare, dar și din cauza liberalizării accelerate a prețului gazelor, care le fac să fie necompetitive pe piața externă, în competiția cu companii din alte țări în care prețul energiei nu este majorat prin astfel de taxe.
”Liberalizarea preţului la gaze a fost cerută de către toate organismele internaţionale, este parte din memorandumul agreat de România încă din anul 2011. Ştiţi că în acest moment nu se mai poate face absolut nimic în ceea ce priveşte preţul la gaze pentru consumatorii non-casnici”, a mai afirmat ministrul Andrei Gerea.