8.5 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialStatul şi-a tras bacşiş din taxa de pod de pe A2

Statul şi-a tras bacşiş din taxa de pod de pe A2

CNADNR a majorat taxa de pod de pe Autostrada A2 cu 1 leu, respectiv 10%, şi nu cu 0,4 lei, cât ar fi justificat majorarea TVA, pe motiv că românii nu umblă cu monede la ei.

De aproximativ o lună, au-tomo-biliştii în drum spre litoral plătesc un tarif de trecere a podului peste Dunăre la Feteşti de 11 lei, chiar dacă o majorare a TVA cu 5% decisă de Guvern ar fi trebuit să ducă la o creştere a tarifului de la 10 lei la 10,4 lei. Pentru vehiculele cu masă totală maximă autorizată mai mare sau egală cu 12 tone, creşterea a respectat majorarea de 5% a TVA, adică de la 68 de lei la 71 de lei. „Gândiţi-vă ce s-ar fi întâmplat dacă am fi cerut mărunt, în condiţiile în care la vârf sunt 30.000 de maşini, iar în mod obişnuit sunt doar 17.000″, spune Lucian Calmuş, director în cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Şi pentru ca românii care în weekenduri stau ore în şir pe autostradă să îndure aglomeraţia cu mai multă resemnare, directorul CNADNR ne consolează: „Aţi văzut, astfel de aglomeraţii sunt şi pe autostrăzile din Germania”. Oricum, directorul nu crede că îmbulzelile de weekend sunt cauzate de staţiile de taxare. Supărat pe relatările poliţiei sau ale televiziunilor care şi-au trimis elicopterele deasupra autostrăzii de unde ne povestesc despre blocajele de trafic, directorul CNADNR promite camere de luat vederi pe A2 care să arate exact unde sunt problemele. „În weekend aglomeraţia a fost la Cernavodă, nu la Feteşti, şi aceasta, deoarece cele două benzi ale autostrăzii dădeau într-o singură bandă pe drumul naţional”, spune el. Majorarea taxei nu a descurajat şoferii, mai adaugă Calmuş. „Traficul variază nu atât în funcţie de tarif cât în raport cu vremea”, explică directorul.

Chiar dacă s-a gândit la binele şoferilor cerând o taxă de pod de 11 lei în loc de 10,4 lei, aglomeraţia pe motiv de lipsă de mărunţiş nu a dispărut după modificarea tarifului luna trecută. „Au mărit preţul la 11 lei şi nu au rest să dea”, a spus unul dintre şoferi. „Mi-au spus că nu au rest să îmi dea şi de aia am stat atât de mult la coadă. Cred că din cauza asta au şi fost accidentele dimineaţă, pe Autostrada Soarelui”, a explicat un alt şofer nervos în primul weekend cu noua taxă. Cozile de vineri au fost însă cauzate de trafic. acestea formându-se ca urmare a traficului ridicat spre ieşirea de pe autostradă între kilometrii 143 şi 162, confirm centrului Infotrafic al Poliţiei Române.

CONSTRÂNGERE

Taxele, de neevitat

Orice încercare a unui şofer de a ajunge pe litoral fără plata altui tarif sau taxe, în afara rovinietei, este soldată eşecului. Tariful de pod a fost majorat la nivelul de 9 lei şi în cazul trecerii Giurgeni-Vadu Oii, de pe ruta alternativă DN2A Constanţa-Hârşova-Ţăndărei- Slobozia. Ultima alternativă, respectiv autostrada A2 – Lehliu, apoi DN 3 Lehliu – Călăraşi – Ostrov – Adamclisi – Cobadin – Basarabi – Constanţa este şi mai scumpă, ca urmare a taxei de bac care trebuie plătită la Ostrov.
Directorul CNADNR nu consideră că şoferii sunt victimele unui monopol al statului în urma căruia acesta le poate cere oricâţi bani vrea la traversarea podurilor dunărene. „Majorarea tarifelor se face strict cu inflaţia sau dacă intervin modificări, cum a fost creşterea TVA. Inclusiv anul trecut, când am decis reintroducerea tarifului de pod de la Feteşti, am luat în considerare ultimul tarif existent pentru pod la care am aplicat rata inflaţiei din anii scurşi”, ne linişteşte directorul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.

 

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Dacia Spring 45 CP revine cu preț redus: Cel mai ieftin vehicul electric din Franța

Prețul de bază pentru modelul electric Dacia Spring 45 CP a fost redus la 16.900 de euro în Franța, marcând o scădere de aproximativ...

Interzis prin lege să te îmbolnăvești într-o comună din Italia

Decizia primarului a stârnit reacții vehemente din partea organizațiilor de sănătate și a autorităților locale Într-o decizie șocantă care a stârnit controverse, Antonio Torchia, primarul...

Crin Antonescu crede că procurorii ar fi trebuit să renunțe la concedii când „țara noastră a fost atacată”

Crin Antonescu i-a criticat, luni seară, pe procurorii care s-au ocupat de anchetele privind primul tur al alegerilor prezidențiale care a fost anulat. El...
Ultima oră
Pe aceeași temă