26.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialStatul român plăteşte 3000 de euro despăgubire pentru un deţinut vegetarian

Statul român plăteşte 3000 de euro despăgubire pentru un deţinut vegetarian

Un deţinut va fi despăgubit cu 3.000 de euro de statul român pentru că Penitenciarul Rahova, unde a fost închis pentru crimă, nu i-a asigurat mâncare vegetariană.

Ghennadii Vartic, cetăţean moldovean care ispăşeşte în prezent o pedeapsă de 25 de ani, a invocat faptul că este budhist, iar religia nu îi permite să mănânce carne. Conducerea închisorii Rahova nu i-a asigurat hrana potrivită, deşi bărbatul a cerut să primească statutul de “minoritate alimentară”.

Prin urmare, deţinutul s-a plâns Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) că în perioada 1998-2009 i s-a încălcat libertatea de gândire, conştiinţă şi religie. Judecătorii europeni i-au dat dreptate şi a obligat statul român să-i plătească despăgubiri morale de 3.000 de euro, plus alţi 200 de euro pentru cheltuielile de judecată, potrivit unui comunicat al instituţiei remis marţi.

Ghenadii Vartic nu este la primul “succes” la CEDO în faţa statului român. Anul trecut, Curtea Europeană a Drepturilor Omului i-a acordat deţinutului, închis în prezent la Penitenciarul Jilva, o despăgubire de 12.000 de euro, după ce acesta a reclamat că este nevoit să stea în celule suprapopulate, în condiţii improprii de detenţie.

România a mai fost condamnată anul acesta pentru mâncarea proastă care le este servită deţinuţilor. Toma Barbu, închis la Penitenciarul Jilava, a acuzat faptul că nu i s-a asigurat tratament medical adecvat, că a fost cazat într-o celulă cu fumători, deşi doctorii i-au interzis inclusiv fumatul pasiv, şi că hrana a fost de proastă calitate şi neadecvată problemelor sale medicale. Deşi CEDO i-a dat dreptate şi a condamnat statul român, totuşi Toma Barbu nu a cerut nici o despăgubire materială în acest caz.

România liberă a relatat că, la începutul lui decembrie, CEDO a acordat unui alt deţinut  850 de euro, cheltuieli de judecată pe care trebuie să i le plătească la statul român, după ce bărbatul a reclamat condiţiile grele din închisoare şi magistraţii europeni i-au dat dreptate. Interesant este că reclamantul, Bogdan Bulea, este în prezent fugit din ţară şi căutat pentru a-şi termina pedeapsa pe care a primit-o pentru evaziune fiscală. 

Cele mai citite

Erdogan acuză Israelul că pregătește un „genocid” în Liban

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat sâmbătă Israelul că pregăteşte un "genocid" în Liban, denunţând "atacuri brutale" împotriva Hezbollah care au costat vieţile...

Suceava: ISU intervine pentru salvarea unui bărbat surprins de un mal de pământ

Un bărbat a fost surprins de un mal de pământ în timp ce săpa o fântână, în localitatea Călugăreni, comuna Adâncata, au anunţat reprezentanţii...

Alerte meteo de ploi torențiale și vânt puternic în mai multe regiuni ale țării, începând de sâmbătă

Meteorologii au emis avertizări de ploi abundente și torențiale pentru nordul și estul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei, precum și Carpații Meridionali...
Ultima oră
Pe aceeași temă