27 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăSpecialCEDO condamnă din nou România pentru abuzul poliției împotriva romilor

CEDO condamnă din nou România pentru abuzul poliției împotriva romilor

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a publicat, joi, o decizie prin care condamnă statul român pentru abuzul poliției împotriva romilor. Nelu Bălășoiu, un tânăr rom, acuzat de furt, a murit în arestul poliției, în urma tratamentelor nepotrivite ale autorităților, informează un comunicat al Romani CRISS.

Citește și: Un avocat din Bacău, despăgubit de CEDO pentru că i-au fost interceptate convorbiri cu un client

Tatăl tânărului, Ion Bălășoiu, a reclamat la CEDO decesul fiului său, iar în urma procesului instanța a ajuns la concluzia că a fost încălcat dreptul persoanei de a nu fi supus torturii, tratamentelor inumane și degradante. CEDO a acordat familiei daune morale în valoare de 7500 de euro.

CEDO a criticat modul superficial în care autoritățile române au derulat investigația în acest caz, precum și faptul că a fost nevoie de mai multe hotărâri ale instanțelor naționale pentru ca Parchetul să se conformeze dispozițiilor instanțelor și să desfășoare demersurile solicitate.

În anul 2002, Nelu Bălășoiu a fost arestat pentru furt calificat și a fost reținut în arestul Poliției din Târgu Cărbunești.

Câțiva martori au declarat că victima a fost bătută de polițiști pentru a recunoaște alte furturi cu autori necunoscuți, pe care acesta nu le-ar fi comis.

Citește și: VIDEO.România, condamnată din nou la CEDO, în dosarul Revoluţiei

La aproximativ două săptămâni de la arestare, rudele victimei au sesizat actele de violență săvârșite de polițiștii din Târgu Cărbunești. 

În data de 14 mai 2002, Nelu Bălășoiu a fost transferat din custodia poliției Târgu Cărbunești în arestul poliției din Târgu Jiu. Apoi, când starea de sănătate i s-a deteriorat, Bălășoiu a fost mutat la Spitalul Penitenciar Jilava, unde a decedat a doua zi.

Până la data decesului, rudele nu au primit niciun răspuns din partea oficialităților, legat de sesizarea actelor de violență.

Citește și: Cluj: Un fost primar a învins statul la CEDO

Statul român a mai fost condamnat de CEDO pentru abuzuri ale poliției față de romi în cazuri ca Stoica contra României , Gheorghe Cobzaru contra României  și Ciorcan și alții contra României.

Cele mai citite

Anchetă: câți copii consumă droguri și tutun – date

Trei din 10 copii știu pe cineva care a consumat substanțe psihoactive / droguri, în general din proximitate; Aproape unu din trei adolescenți afirmă că...

Diana Șoșoacă, mândră de reușitele sale: “Am ajuns să influențez agenda politică din UE”

Diana Șoșoacă, recent aleasă în Parlamentul European, și-a exprimat mândria de a influența politica Uniunii Europene. Ea a declarat că nu a negociat cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă