5.3 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialStatul înființează un fond de investiții cu KazMunaiGas

Statul înființează un fond de investiții cu KazMunaiGas

Ministerul Energiei, în calitate de reprezentant al statului, va înființa o societate care să gestioneze un fond de investiții de 1 miliard de dolari, alături de KazMunaiGas, conform memorandumului de înțelegere încheiat cu Rompetrol Grup. Banii vor fi investiți în pro-iecte din domeniul energetic din România.

Printr-o Ordonanță de Urgență aprobată de Guvern, statul își consolidează poziția de acționar în cadrul companiilor la care Ministerul Energiei are calitatea de instituție publică implicată. Astfel, Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și a Mediului de Afaceri va avea posibilitatea de a participa la capitalul social al unor societăți existente sau nou-înființate, sau la majorarea capitalului social al companiilor pe care le deține deja. Legislația actuală nu permitea statului să înființeze societăți, și de aceea, a fost necesară modificarea acesteia.

Documentul stipulează că toate costurile și finanțările aferente se asigură din bugetul de venituri și cheltuieli pentru activitățile de privatizare al Ministerului Energiei. De asemenea, actul normativ indică și necesitatea înființării unei societăți cu capital de stat care să participe la constituirea fondului de investiții de 1 miliard de dolari, alături de KazMunaiGas, conform memorandumului de înțelegere încheiat de statul român și The Rompetrol Grup. Este vorba despre înființarea unei societăți pe acțiuni care va investi în proiecte din domeniul energetic din România. Conform memorandumului, statul român va deține o participație de 20% la fondul de investiții, printr-o societate nou-creată. Diferența va fi deținută de KazMunaiGas.

Reamintim faptul că, la sfarșitul lunii iulie, Executivul a aprobat vânzarea a 26,69% din acțiunile pe care statul român, prin Ministerul Energiei, le deține la Rompetrol Rafinare. Strategia de privatizare prevede vânzarea prin licitație cu strigare a acestui pachet, pentru suma minimă de 200 de milioane de dolari. Fondul de investiții trebuie înființat în același timp sau după acțiunea de privatizare. De aceea, Ministerul Energiei susține aprobarea urgentă a proiectului de act normativ, postat pe site-ul ministerului, și supus dezbaterii publice.

În nota de fundamentare se arată că prin consolidarea poziției statului se urmărește asigurarea condițiilor pentru ca statul să acționeze ca un acționar veritabil și în același timp ca un investitor prudent și, totodată, acesta să-și mențină participații la capitalul social al operatorilor economici la care Ministerul Energiei are calitate de instituție implicată, care să permită implementarea politicilor statului în domeniul energetic.

Fondul de investiții, o soluție riscantă?

Constituirea unui fond de inves-tiții alături de KazMunaiGas este o soluție bună?

„Când faci un fond de investiții, problema este în ceea ce investești banii respectivi pentru a maximiza veniturile fondului. Altfel există riscul să pierzi banii. Întrebarea este cum va acoperi riscurile Ministerul Energiei? Este posibil însă ca ministerul, care de fapt este Guvernul României, să fie parte în această înțelegere pentru percepția de asigurare a riscurilor“, a precizat, pentru „România liberă“, Ionuț Purică, expert în energie. Acesta spune că este bine că vor fi dezvoltate proiecte în domeniul energiei, însă acestea sunt pe termen lung, rezultatele urmând să se vadă în 2-3 ani pentru cele în domeniul energiei eoliene și în 15 ani pentru cele din celelalte domenii. De aceea este important cum vor fi alocați banii și cum se vor acoperi riscurile.   

Cele mai citite

Vladimir Putin pune condiții pentru intrarea Ucrainei în NATO: Retragerea soldaților americani din România și din alte țări din estul Europei

Președintele rus Vladimir Putin ar putea fi de acord cu aderarea Ucrainei la NATO, dar cu anumite condiții, printre care s-ar număra și plecarea...

O mașină de jucărie cu explozibil a fost depistată pe aeroportul din Chișinău

O jucărie sub formă de maşină, care avea componentele unui obiect explozibil, a fost depistată pe aeroportul internaţional Chişinău, a confirmat şeful Inspectoratului General...

Angel Tîlvăr: Nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat, marți seară, la Antena 3 CNN, că nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România....
Ultima oră
Pe aceeași temă