Baile Herculane le retrage titlurile de "Cetatean de Onoare" lui Dan Matei Agathon, oferit in 2002, cand era ministru al turismului, si omului de afaceri Iosif Armas, care controleaza Argirom, din cauza "consecintelor deosebit de grave" pe care privatizarea SC Hercules le-a avut asupra statiunii.
"Prin Hotararea nr. 47 din 8 septembrie 2002 a Consiliului Local Baile Herculane, se conferea titlul de «Cetatean de Onoare» al orasului lui Dan Matei Agathon, ministru al turismului la acea vreme, pentru «… merite deosebite». Marele «merit deosebit» al acestuia a fost privatizarea SC Hercules SA, in anul 2001, prin controversatul contract de privatizare incheiat cu Argirom Group International Bucuresti, al carui presedinte este Iosif Armas", se arata intr-un comunicat emis vineri de Primaria din Baile Herculane, agentiei NewsIn.
De asemenea, primarul orasului, Nicusor Vasilescu, spune ca a luat aceasta decizie din cauza consecintelor "deosebit de grave" pe care le-a avut aceasta privatizare asupra statiunii Baile Herculane.
"Imobile care sunt monumente de arhitectura de interes national ajunse in stare avandata de degradare si scoase din circuitul turistic de mai multi ani. Hoteluri, baze de tratament si unitati de alimentatie publica inchise. Trecerea in somaj sau disponibilizarea majoritatii angajatilor care deserveau respectivele unitati, fapt ce a condus la aparitia unor grave probleme sociale la nivelul orasului", afirma Nicusor Vasilescu in comunicat.
Potrivit acestuia, o alta consecinta a privatizarii hotelurilor este aducerea in stadiu de ruina a statiunii Baile Herculane, "considerata odinioara ca fiind o perla a turismului romanesc si european".
Altfel, primarul orasului-statiune Nicusor Vasilescu spunea, intr-un interviu acordat Agentiei NewsIn in august 2009, ca numarul de turisti din Baile Herculane a scazut in ultimii trei-patru ani cu cel putin 20%, din cauza faptului ca o parte din hotelurile vandute au fost scoase din circuitul turistic si nu s-au facut investitiile necesare.
In prezent, in statiune nu mai exista hoteluri cu capital de stat. Toate unitatile de cazare care au apartinut intreprinderilor de stat (fosta Intreprindere Balneara si de Turism Herculane – IBTH si Uniunea Generala a Sindicatelor din Romania- UGSR) sunt acum in proprietatea Hercules Argirom Group si SC Sind Romania SRL.
"Scaderea numarului de turisti in acest an, ca si in ultimii trei-patru ani, se datoreaza nu atat crizei economice, cat faptului ca o parte din hotelurile societatii Hercules – Argirom Group, au ajuns intr-un asemenea hal de degradare, incat au fost scoase din circuitul turistic. Este vorba de hotelurile Minerva, Afrodita, Diana, precum si cele din centrul istoric al orasului, adica Hotelul Traian, care apartine Ministerului Sanatatii, Decebal si Apollo, Pavilioanele 5 si 6, care sunt inchise de cativa ani", a spus la acea data primarul Nicusor Vasilescu.
Populatia statiunii Baile Herculane este de circa 6.200 locuitori, iar in perioada de varf a sezonului turistic, aceasta depaseste 11.000.
[…] Privatizarea hotelurilor din stațiune a adus și obligații pentru cei care au cumpărat hotelurile din cunoscuta stațiune balneară. […]
[…] Privatizarea hotelurilor din stațiune a adus și obligații pentru cei care au cumpărat hotelurile din cunoscuta stațiune balneară. […]
[…] Privatizarea hotelurilor din stațiune a adus și obligații pentru cei care au cumpărat hotelurile din cunoscuta stațiune balneară. […]