12.5 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024
AcasăSpecialStatisticienii vor spor de confidentialitate

Statisticienii vor spor de confidentialitate

Sindicalistii din Directia de Statistica a Constantei vor sa li se acorde sporuri de stabilitate si sporuri de confidentialitate. Primul este chiar aprobat prin Legea privind organizarea statisticii. Liderul de sindicat pe ramura, Elena Simion, spune ca sporul de stabilitate a fost acordat in lunile octombrie si noiembrie, dar a fost suspendat la inceputul anului, dupa ce a fost instalata noua putere. Cuantumul acestuia nu era foarte mare, el fiind de 15% din salariu pentru salariatii cu peste 25 de ani vechime, de 10% pentru cei cu peste 10 ani de vechime si de 5% pentru angajatii cu vechime cuprinsa intre 5 si 10 ani.

Tacerea e de aur

„Orice salariat din Statistica este obligat, prin angajament, sa respecte confidentialitatea. Lucram cu un numar foarte mare de date, prelucram informatii de la firme care au o activitate unicat”, afirma Elena Simion. De aceea, sindicalistii doresc si acordarea unui spor de confidentialitate. In prezent, salariul mediu al unui referent principal este de 5,063 milioane lei, din care ramane in mana cu 4,600 milioane lei. Fata de alte sectoare de activitate, sindicalistii nu mai dispun de nici un spor sau o alta forma de venit, fie ca este vorba despre dividende sau alte adaosuri. Cei care lucreaza in domeniu spun ca nu este o munca usoara, deoarece trebuie sa aiba cunostinte generale despre domenii din cele mai variate, de la economie la sociologie. Din cauza salariilor mici, la inceputul anului 2005, 10% din posturi au ramas neocupate la nivelul Constantei, pentru ca, spun sindicalistii, oamenii nu mai au motivatia materiala sa vina sa munceasca in acest domeniu.
Reprezentatii sindicali au mai afirmat ca sprijina aparitia Legii functionarilor publici, care sa reglementeze activitatea si in domeniul lor.

Plata orelor suplimentare in Sanatate

Liderul de sindicat din Directia de Sanatate Publica Constanta, Constantin Schiopu, spune ca legislatia privind functionarii publici este incompleta, dar sindicatele nu si-au spus inca ultimul cuvant. Principalele nemultumiri cu care se confrunta membrii de sindicat din DSP sunt legate de neplata sporurilor si a concediilor suplimentare de odihna. „Nu am reusit sa obligam Guvernul sa accepte sa ne acorde aceste drepturi”, spune liderul de sindicat. Acesta a adaugat ca actuala guvernare a criticat ce a facut fosta putere, dar nu a schimbat nimic.
Constantin Schiopu, alaturi de liderii sindicali afiliati la Filiala Judeteana a Functionarilor Publici SED LEX, spune ca s-au facut si concesii din partea salariatilor. De exemplu, prima de vacanta este prevazuta in lege, dar nu s-a mai insistat pe plata ei. Si Emilian Marian, liderul local al SED LEX, a afirmat ca s-a renuntat la acest privilegiu. Din pacate insa, guvernantii au inteles acest lucru ca o adevarata capitulare a sindicalistilor, astfel ca, potrivit lui Schiopu, de aproximativ doua luni nu se mai platesc nici orele suplimentare, desi aceasta cheltuiala ar fi trebuit sa fie stipulata in venitul de cheltuieli al oricarei institutii.

Cele mai citite

Real Madrid pe locul 17 în Liga Campionilor! Ancelotti neagă conflictul dintre Vinicius și Mbappe

Tehnicianul Carlo Ancelotti a abordat situația echipei sale, insistând că lipsa de coeziune defensivă este principala cauză a rezultatelor nesatisfăcătoare din acest sezon. Real Madrid...

Noi proceduri pentru anularea obligațiilor bugetare restante –reglementări pentru datornici și companiile în insolvență

Ministerul Finanțelor a emis recent Ordinul nr. 6.438 din 31 octombrie 2024, introducând criterii actualizate și pași detaliați pentru anularea obligațiilor bugetare restante, potrivit...

Republicanii câștigă controlul în Senatul SUA

Nici unul dintre partide nu părea să aibă un avantaj clar în lupta pentru Camera Reprezentanților, pe care republicanii o controlează acum cu o...
Ultima oră
Pe aceeași temă